Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Γονείς: Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την αύξηση βάρους του...

Γονείς: Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την αύξηση βάρους του παιδιού

0
πρωινό παιδιού
Το πρωινό του παιδιού είναι το σημαντικότερο γεύμα και πρέπει να είναι υγιεινό
Διαφήμιση

Οι συνθήκες ζωής και ορισμένες “κακές” συνήθειες μπορεί να δυσκολέψουν τη ζωή των παιδιών με παραπανίσια κιλά. Την ίδια ώρα σε όλο τον κόσμο αυξάνονται τα ποσοστά παιδικής και ενήλικης παχυσαρκίας και δεν είναι άτοπο πως κι αυτό “ξεκινάει από το σπίτι”.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

Κύριο μέλημά σας είναι να εντάξετε την κίνηση στην καθημερινότητα του παιδιού. Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της καθιστικής ζωής στην υγεία, την ποιότητα του ύπνου, τον μεταβολισμό και το βάρος παιδιών και ενηλίκων.

Παιδιά που τρέχουν στη θάλασσα
Υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για κίνηση

Είναι σημαντικό λοιπόν να δίνετε καθημερινά στο παιδί ευκαιρίες να κινείται, να παίζει, να αθλείται, να κάνει ποδήλατο και να περπατάει. Απώτερος σκοπός σας είναι να εντάξει το παιδί την κίνηση στην καθημερινότητά του και ο αθλητισμός να αποτελέσει γι αυτό τρόπο ζωής.

Δεύτερο σημαντικό βήμα είναι να βρίσκετε χρόνο να τρώτε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι. Δεν είναι εύκολο και φαντάζει ουτοπικό στις σημερινές συνθήκες. Τουλάχιστον βάλτε το ως στόχο για τα Σαββατοκύριακα ή για ένα γεύμα της ημέρας όπως π.χ. το πρωινό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η υιοθέτηση αυτής της ρουτίνας είναι ωφέλιμη για το βάρος του παιδιού, αλλά και των ενηλίκων.

Πολύ σημαντικό: Ετοιμάζουμε τα γεύματα οι ίδιοι

Επίσης είναι σημαντικό να ετοιμάζουμε εμείς τα γεύματα του παιδιού και να φροντίζουμε να συνδυάζουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, άπαχο κρέας, όσπρια κλπ.). Ακόμη πιο σημαντικό είναι το παιδί να τρώει πρωινό. Είναι κλισέ αλλά ναι, αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ενώ πλήθος μελετών συσχετίζουν την απουσία πρωινού γεύματος με την αύξηση του βάρους των παιδιών αλλά και με την μείωση των σχολικών τους επιδόσεων.  Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι, ψωμί, μαρμελάδα ή μέλι ή ταχίνι, δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και ένα φρούτο.

Υγιεινό τοστ
Υπάρχει πάντα υγιεινή εναλλακτική στα πλούσια σε θερμίδες και λίπη γεύματα, που θα του δώσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά και κορεσμό. Το πετυχαίνουμε ετοιμάζοντας οι ίδιοι τα γεύματα

Σε περίπτωση που το παιδί έχει παραπανίσια κιλά, το πρώτο μέλημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η σταθεροποίηση του βάρους του και όχι το αδυνάτισμα. Στην προσπάθεια αυτή θα φανεί καθοριστική η συμβολή ενός ειδικού ο οποίος θα σχεδιάζει σωστά το πλάνο της διατροφής του, έτσι ώστε να περιορίζεται η πρόσληψη επιπλέον βάρους, επιτρέποντας την ανάπτυξη του παιδιού καθ’ ύψος.

Πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε να τρώμε στον καναπέ – γονείς και παιδιά. Ο λόγος είναι απλός: με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε μηχανικά μια κακή συνήθεια που υιοθετούν και στα υπόλοιπα γεύματά τους, με κίνδυνο να προσλάβουν περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Υπάρχουν υγιεινά γλυκίσματα

mpares 1
Υγιεινές σπιτικές μπάρες με λίγες θερμίδες Φωτό: asfalistiko.gr

Οι ειδικοί προτείνουν ακόμη το παιδί να μην κάθεται περισσότερο από μια ώρα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή όχι μόνο επειδή έτσι προάγεται η καθιστική ζωή αλλά και επειδή το παιδί απομονώνεται και εκτίθεται σε διαφημιστικά μηνύματα ακατάλληλων τροφίμων και γλυκισμάτων. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο καλό είναι να επιλέγουμε υγιεινά γλυκίσματα για τα παιδιά όπως παστέλι, μαύρη σοκολάτα, σπιτικές μπάρες δημητριακών, γιαούρτι με μέλι κλπ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙΑΤΑ: 60% μείωση των ευρωπαϊκών πτήσεων λόγω κορονοϊού
Επόμενο άρθροΈκκληση στους νέους από τον Κ. Μητσοτάκη: Δεν είστε άτρωτοι