Αρχική Ανακύκλωση WWF Ελλάς: 17 μέτρα για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων

WWF Ελλάς: 17 μέτρα για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων

0
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών - Πλαστικά στις θάλασσες, θαλάσσια ρύπανση
(φωτογραφεία αρχείου)
Διαφήμιση

Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να περιορίσει αποτελεσματικά την πλαστική ρύπανση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έκθεσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, ενόψει της διαβούλευσης για την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά τη διαχείριση των πλαστικών και μη απορριμμάτων της. Η στρατηγική που υιοθέτησε η ΕΕ για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη, άρα κι από την Ελλάδα, να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο παραγωγής, διαχείρισης και ανακύκλωσης των πλαστικών. Αντίστοιχα, η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών της ΕΕ για τα πλαστικά και γενικότερα για τα στερεά απόβλητα θα πρέπει να είναι φιλόδοξη και τολμηρή, έτσι ώστε να καμφθούν δυστοκίες και προβλήματα πολλών ετών.

Η πλαστική ρύπανση

πλαστικά μιας χρήσης

Η έκθεση του WWF Ελλάς αναλύει όλα τα πολιτικά μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μας, προκειμένου να μειωθεί η πλαστική ρύπανση και να προαχθεί με αποτελεσματικό τρόπο η κυκλική οικονομία (Policy measures on plastics in Greece).

Η έκθεση που εκπόνησε για λογαριασμό του WWF Ελλάς η ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία Eunomia, έλαβε υπόψη το γεγονός ότι, σύμφωνα με παλιότερη μελέτη του WWF, στην Ελλάδα παράγονται περίπου 700.000 τόνοι πλαστικών αποβλήτων ετησίως (σχεδόν 68 κιλά ανά κάτοικο), καθώς και ότι μόλις το 8% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται σήμερα στη χώρα μας, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών διαλογής, των δυσκολιών ανάκτησης των πλαστικών από μικτά ρεύματα απορριμμάτων και των περιορισμένων υποδομών ανακύκλωσης.

Πέραν αυτών, όμως, μέσα από την έκθεση του WWF Ελλάς φάνηκε πως σχεδόν το 5% των αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ και χωματερές διαρρέουν τελικά στο φυσικό περιβάλλον, με τις επιπτώσεις που προκαλούνται από τη ρύπανση αυτή να είναι ανυπολόγιστες.

Οι δεσμεύσεις της χώρας

Πλαστικά στις θάλασσες

Για τις ανάγκες της έκθεσης μελετήθηκαν διεξοδικά οι δημόσιες δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, η υφιστάμενη κατάσταση και οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το αναμενόμενο αντίκτυπο διαφόρων βελτιωτικών μέτρων, η δυνατότητα αποτελεσματικής υλοποίησής τους, όπως επίσης και παραδείγματα καλής διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων από το εξωτερικό. Μετά από ενδελεχή ανάλυση, προέκυψαν 17 συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που δημοσιεύονται σήμερα και που το WWF Ελλάς συστήνει να αποτελέσουν τη βάση της εθνικής μας πολιτικής, προκειμένου να αποτρέπεται η δημιουργία πλαστικών αποβλήτων στο μέλλον και να ενθαρρύνεται η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των πλαστικών, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Τα 17 μέτρα

WWF Ελλάς: 17 μέτρα για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων

Στα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, πολιτικές όπως, η ριζική αναβάθμιση των συστημάτων διευρυμένης ευθύνης παραγωγού για τις συσκευασίες (βλ. μπλε κάδος), η θέσπιση συστήματος εγγυοδοσίας (DRSγια τις πλαστικές φιάλες, η θέσπιση του «πληρώνω όσο πετάω», η επανεισαγωγή του τέλους ταφής για όλα τα απόβλητα που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ, η επιβολή αυστηρών ποινών σε παραβάτες της νομοθεσίας για τα απόβλητα και η θέσπιση συστημάτων παρακολούθησης της διακίνησης αποβλήτων, η στροφή σε προϊόντα πολλαπλών χρήσεων, η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στις δημόσιες προμήθειες, η υποχρέωση των παραγωγών να παρέχουν ακριβή στοιχεία και να δέχονται ελέγχους, η θέσπιση συστήματος διευρυμένης ευθύνης για αλιευτικά εργαλεία και πλαστικά γεωργικών χρήσεων, η κατάλληλη σήμανση πάνω στις πλαστικές συσκευασίες, η δημιουργία προγραμμάτων για δημόσιες βρύσες, αλλά και η θέσπιση οικονομικών κινήτρων για να στραφούν οι επιχειρήσεις σε πιο φιλικές για το περιβάλλον λύσεις και εναλλακτικές.

Για κάθε ένα από τα 17 μέτρα πολιτικής δημιουργήθηκε πίνακας αξιολόγησης, όπου βαθμολογούνται οι σημερινές επιδόσεις της χώρας μας, προκειμένου να γίνει σαφής η απόσταση που έχει να διανύσει η Ελλάδα για να αποτρέψει την πλαστική ρύπανση και να βελτιώσει τις κακές πρακτικές στην παραγωγή και εμπορία πλαστικών. Ο πίνακας θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος της χώρας και να δίνεται στους πολίτες η δυνατότητα να κατανοήσουν αν η Ελλάδα οδηγείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Όπως προκύπτει, η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα απαραίτητα μέτρα πολιτικής. Με τη συγκεκριμένη έκθεση, το WWF Ελλάς αποδεικνύει πως τα ημίμετρα στη διαχείριση των πλαστικών δεν μπορούν πλέον να αποτελούν επιλογή της χώρας”, επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος για θέματα πρόληψης αποβλήτων.

Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ

Μέτρα ΟΤΕ για τα πλαστικά στη θάλασσα

“Περιμένουμε το κείμενο του νομοσχέδιου πριν τοποθετηθούμε αναλυτικά, αλλά η ανακοίνωση μάς κάνει να αισιοδοξούμε πως η οδηγία θα ενσωματωθεί με άρτιο τρόπο και τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο θα συνδράμουν σημαντικά στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης” προσθέτει ο κ. Πληθάρας. “Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε ακόμα περισσότερες τομές ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και να αποφευχθούν ενέργειες που θα παγιδεύσουν το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και πλαστικών σε ένα ξεπερασμένο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά επιβλαβές, μοντέλο”.

INFO

Πλαστικά στις θάλασσες

Η πλήρης έκθεση του WWF Ελλάς (στα αγγλικά) μπορεί να αναζητηθεί εδώ, ενώ η αντίστοιχη σύνοψη εδώ (στα ελληνικά).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε τροχιά υλοποίησης το «AGORA ATHENS-Πλάκα Μοναστηράκι»
Επόμενο άρθροΙΣΑ: Οδηγίες για περιορισμό διάδοσης κοροναϊού από τα κλιματιστικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ