Αρχική Περιβάλλον Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής: Έμπνευση από την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον

Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής: Έμπνευση από την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον

0
Διαφήμιση

Ένα ωραίο αρχιτεκτονικά οίκημα, ειδικά αν είναι και λειτουργικό, αποτελεί έργο τέχνης. Έτσι, ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής που απονέμονται για 11η χρονιά αποτελεί πάντα ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός.

Στην κριτική επιτροπή των φετινών κύριων βραβείων συμμετείχαν οι Valerio Olgiati από το Flims στην Ελβετία, Oliver Thill, διευθυντής του Atelier Kempe Thill στο Ρότερνταμ και Emilio Tuñón, διευθυντής του Tuñón Arquitectos, αλλά και καθηγητής-πρόεδρος της Ανωτάτης Πολυτεχνικής Σχολής Αρχιτεκτονικής της Μαδρίτης.

Κατοικίες, εξοχικές και μη αλλά και δημόσια κτίρια, ξεχώρισαν κατά το φετινό διαγωνισμό. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν μας δίνουν απλώς μια γεύση.

Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο: Κατοικία με 4 Κήπους, Λευκωσία

Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής: Έμπνευση από την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον
© Μαρία Ευθυμίου / Creative Photo Room

Το αρχιτεκτονικό γραφείο draftworks*architects εμπνεύστηκε από την ιδέα του μυστικού κήπου, ενός πράσινου εσωτερικού κήπου που αποτελεί στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Λευκωσίας – την οποία και εκσυγχρόνισε προσαρμόζοντάς την στις οικολογικές απαιτήσεις της εποχής.

Κατοικία με Τέσσερις Κήπους, Λευκωσία | © Μαρία Ευθυμίου / Creative Photo Room
© Μαρία Ευθυμίου / Creative Photo Room

Η κατοικία αποκαλύπτει τέσσερις εσώκλειστους κήπους, οι οποίοι είναι βαθιά δεμένοι με τη χρήση του χώρου: καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια και ένας μικρός χώρος παιχνιδιού, από τη μία, τρεις ανοιχτοί κήποι που διαμορφώνουν την ενδιάμεση ζώνη κι ένας εσωτερικός στο κέντρο το σπιτιού, από την άλλη. Τα σημεία αυτά χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη φυτών προτού αυτά μεταφυτευτούν στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου. Για την υλοποίηση επιλέχθηκαν υλικά κατασκευασμένα σε τοπικές βιοτεχνίες, ενώ ως επί το πλείστον διατηρήθηκαν σε εμφανή μορφή.

Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα: Κατοικία στις Αχλαδιές, Σκιάθος

Κατοικία στις Αχλαδιές, Σκιάθος | © Γιώργης Γερόλυμπος
© Γιώργης Γερόλυμπος

Τοποθετημένη σε επικλινές οικόπεδο με θέα τη θάλασσα, η κατοικία σχεδιάστηκε ως μια σειρά παράλληλων, γειτονικών όγκων, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε διαφορετική στάθμη. Όλοι είναι διαμπερείς με δύο ανοίγματα, αφενός προς τη θάλασσα κι αφετέρου προς την πλαγιά, ενώ οι ανατολικές και δυτικές προσόψεις του καθενός δεν έχουν ανοίγματα, προστατεύοντας από τη θερμότητα του ήλιου.

Κατοικία στις Αχλαδιές, Σκιάθος | © Γιώργης Γερόλυμπος
© Γιώργης Γερόλυμπος

Η αρχιτέκτονας Λυδία Ξυνογαλά εμπνεύστηκε από την έννοια του aggregate, της συνάθροισης και της μείξης: χρησιμοποίησε ανεπίχριστο σκυρόδεμα στους τοίχους και στο μωσαϊκό, χαλίκι και φύτευση στις στέγες.

Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο: Ωδείο Αθηνών, Αθήνα

Ωδείο Αθηνών, Αθήνα | © Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
© Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος

Η προοδευτική φθορά του χρόνου, οι προσθετικές επεμβάσεις σε επίπεδο επίπλωσης και διακόσμησης και η ανολοκλήρωτη κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού επέβαλαν την αποκατάσταση του Ωδείου Αθηνών, την οποία ανέλαβαν οι Atelier66.

Ωδείο Αθηνών, Αθήνα | © Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
© Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος

Ο κύριος στόχος ήταν να επανέλθει η λαμπρότητα της δομής της αίθουσας σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, απομακρύνοντας τις άστοχες επεμβάσεις. Επίσης εκσυγχρονίστηκαν τα πανέλα προκειμένου να ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ηχητικής ανάκλασης, ηχητικής απορρόφησης και ηχητικής διάχυσης.

Καλύτερη μελέτη: Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα

Για μια σχολή καλών τεχνών, πρωταρχικός στόχος είναι να τροφοδοτεί με έμπνευση όσους τη χρησιμοποιούν. Έτσι ξεκίνησαν την μελέτη του ο Κωνσταντίνος Γρίβας και ο Στέλιος Ζερέφος, καταλήγοντας σε ένα κτίριο με μεγάλες διαστάσεις, ελεύθερη κάτοψη με άπλετο διάχυτο φυσικό φωτισμό και άμεση πρόσβαση στις υποστηρικτικές λειτουργίες, όπου οι χώροι είναι ευμετάβλητοι και ενθαρρύνεται η συζήτηση, η προβολή, η ζύμωση.

Η οροφή είναι πριονωτή κι ο συνολικός όγκος αποτελεί ένα συμπαγές ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, το οποίο συνάδει με τα πρότυπα αρχιτεκτονικής στη Φλώρινα. Στο εσωτερικό, ελαφριές και προσωρινές δομές δύνανται να μεταβάλλουν τα όρια των επιμέρους χώρων ανάλογα με τις τωρινές ή τις μελλοντικές ανάγκες των σπουδαστών-καθηγητών. Την ίδια στιγμή, το ίδιο κάνει το διπλό κέλυφος με το εσωτερικό διαφανές που περιβάλλει το κτίριο, εντείνοντας τη σχέση του με το έξω περιβάλλον, τους περαστικούς και το τοπίο.

Πηγή: athinorama.gr

Διαφήμιση