Αρχική Special Topics Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κυριαρχικό δικαίωμα η Αγία Σοφία-Συναντήσεις Κ. Μητσοτάκη και Ν. Αναστασιάδη

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κυριαρχικό δικαίωμα η Αγία Σοφία-Συναντήσεις Κ. Μητσοτάκη και Ν. Αναστασιάδη

0
Αγία Σοφία
Διαφήμιση

Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο δικαίωμα της κυριαρχίας της Τουρκίας, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Αναφέροντας ότι μόνο το τουρκικό κράτος έχει αρμοδιότητα για οποιοδήποτε σχεδιασμό της Αγίας Σοφίας. Περιλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της.

Όπως αναφέρει το sigmalive, για την Αγία Σοφία, λέει ότι είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας.
“Και κάθε σχεδιασμός που αφορά την Αγία Σοφία επαφίεται στην κυριαρχική αρμοδιότητα μόνο της Τουρκίας. Κανένας δεν μπορεί να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας”.

Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “με τη νέα κατάσταση το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’ θα είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες. Όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων σε όλο τον κόσμο και όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο κτίριο. Επιπλέον οι εργασίες που θα γίνουν στην Αγία Σοφία δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα απαιτούμενα κριτήρια για την εγγραφή στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς”.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’ θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους με το νέο καθεστώς του διατηρώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας”.

Για την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι μόνο μέσω διαλόγου και συνεργασίας θα τερματιστούν οι εντάσεις. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει και τις δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για διάλογο μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ.

Σήμερα στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης – Στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα και η κοινή γραμμή Ελλάδας-Κύπρου

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει της διπλωματικής μάχης απέναντι στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων.
Ο κ. Αναστασιάδης, θα έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων στην ελληνική πρωτεύουσα. Θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την πρώτη από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της.

Διαφήμιση