Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Το ΥΠΕΝ στο επίκεντρο του “πακέτου” των 72 δισ. που εξασφάλισε η...

Το ΥΠΕΝ στο επίκεντρο του “πακέτου” των 72 δισ. που εξασφάλισε η Ελλάδα

0
ape1
Διαφήμιση

“Αναντίρρητα οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες είναι ιστορικής σημασίας τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Ελλάδα” υποστήριξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κωστής Χατζηδάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, συνιστούν ένα αποφασιστικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προς τις οικονομίες και τους πολίτες που έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ και τόσο βαθιά από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και “ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη -που κάποιοι νομίσαμε ότι μπορεί να έχει απομακρυνθεί από τις αξίες που την συνέστησαν- παραμένει πιστή στις αξίες της συνεργασίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής“.

“Δύο ΕΣΠΑ”

Το ΥΠΕΝ στο επίκεντρο του

Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από αυτό το πακέτο των 72 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζοντας ότι ενώ μέχρι σήμερα είχαμε παραδοσιακά ένα ΕΣΠΑ, τώρα θα έχουμε δύο ΕΣΠΑ. “Οφείλουμε όχι απλώς να απορροφήσουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε γρήγορα και συστηματικά με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα κονδύλια, τα οποία δίνουν μια πρόσθετη αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο”.

Το ΥΠΕΝ είναι στο επίκεντρο αυτών των δράσεων, όχι μόνο του ΕΣΠΑ, αλλά του Ταμείου Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιαίτερα μορφές που έχουν να κάνουν με τεχνολογίες υβριδικού χαρακτήρα. Χρηματοδοτεί επίσης το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη.

Ισχυρή ένεση

Το ΥΠΕΝ στο επίκεντρο του

“Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το ποσό που διατεθεί τελικά είναι διπλάσιο του αρχικώς προταθέντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο χειμώνα. Είναι μια ισχυρή ένεση για τις περιοχές αυτές. Υπάρχουν επίσης δράσεις μεγάλης κλίμακας για το λεγόμενο κύμα ανακαινίσεων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών. Αυτές είναι ενταγμένες σε ένα πλαίσιο πολιτικών για την ενεργειακή εξοικονόμηση και θα κάνουν το σημερινή «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» να φαίνεται ένα πάρα πολύ μικρό πρόγραμμα” κατέληξε ο υπουργός ΠΕΝ.

Διαφήμιση