Αρχική Θεραπείες Θεραπεύτηκε ασθενής με AIDS – Τι λένε οι επιστήμονες

Θεραπεύτηκε ασθενής με AIDS – Τι λένε οι επιστήμονες

0
aids 2
Διαφήμιση

Ένας 35χρονος Βραζιλιάνος, που έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS θεραπεύτηκε μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Όπως αναφέρει το Associated Press είναι μία χαρά. Αν και πάνω από ένα χρόνο έχει σταματήσει τα φάρμακα για τον ιό HIV μετά από μια πειραματική θεραπεία.

Την ανακοίνωση έκαναν οι επιστήμονες, στο διαδικτυακό ετήσιο διεθνές ιατρικό συνέδριο  «AIDS 2020».

AIDS 2020

«Αν και είναι ακόμη μία μεμονωμένη περίπτωση, πιθανώς συνιστά την πρώτη μακρόχρονη ύφεση του HIV χωρίς μεταμόσχευση μυελού των οστών», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας τον Δρ. Ρικάρντο Ντίαζ.

Εδώ και 66 εβδομάδες, ο ασθενής δεν φαίνεται να έχει πια στο αίμα του ίχνη λοίμωξης. Ούτε τον ίδιο τον ιό, ούτε αντισώματα εναντίον του.

«Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί είναι κάτι που θέλουν εκατομμύρια άνθρωποι, δήλωσε ο 35χρονος στο The Associated Press. Είναι ένα δώρο ζωής, μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσεις».

Οι επιστήμονες όμως υπογραμμίζουν πως τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν.

«Αυτά είναι συναρπαστικά ευρήματα, αλλά είναι πολύ προκαταρκτικά, δήλωσε η Δρ. Μόνικα Γκάντι, ειδική για το AIDS στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό συνέβη σε ένα άτομο. Και δεν πέτυχε σε τέσσερις άλλους που έκαναν την ίδια θεραπεία».

Ο 35χρονος Βραζιλιάνος ασθενής είχε διαγνωστεί με AIDS τον Οκτώβριο του 2012. Έκανε αγωγή με αντι-ιικά φάρμακα. Το 2016 άρχισε -μαζί με άλλους τέσσερις ασθενείς- να συμμετέχει σε κλινική δοκιμή. Παράλληλα με την ήδη θεραπεία του, άρχισε επιπροσθέτως να παίρνει ένα «κοκτέιλ» τριών αντι-ρετροϊκών φαρμάκων επί 48 εβδομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της επιπρόσθετης θεραπείας, ο ασθενής επέστρεψε στην κανονική θεραπεία του. Την οποία διέκοψε τον Μάρτιο του 2019. Έκτοτε, το αίμα του εξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και δεν έχει εμφανίσει σημάδια λοίμωξης από HIV ούτε σχετικά αντισώματα.
Είναι ο μόνος από τους πέντε ασθενείς της κλινικής δοκιμής που εμφανίζεται να έχει θεραπευθεί. Η ανυπαρξία αντισωμάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνηγορεί ότι πιθανότατα πρόκειται για θεραπεία.

Νέο φάρμακο πρόληψης

aids

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην πρόληψη. Μια λήψη πειραματικού φαρμάκου κάθε δύο μήνες λειτούργησε καλύτερα από τα καθημερινά χάπια Truvada. Και βοηθά τους μη μολυσμένους να μην κολλήσουν τον τον ιό HIV.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν αυτά τα χάπια πρόληψης. Το νέο φάρμακο θα μπορούσε να δώσει μια νέα επιλογή, σχεδόν σαν ένα προσωρινό εμβόλιο.

Μέχρι τώρα, μόνο δύο άλλοι ασθενείς είχαν αναφερθεί ως «θεραπευμένοι» από HIV. Και στους δύο είχαν προηγηθεί υψηλού κινδύνου μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών στο πλαίσιο αντικαρκινικής θεραπείας.

Πρόκειται για τον Τίμοθι Μπράουν, γνωστό και ως «ασθενή του Βερολίνου», που παραμένει χωρίς τον HIV για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Και Ανταμ Καστιλέχο, γνωστό και ως «ασθενή του Λονδίνου». Αντίθετα, στην περίπτωση του ανώνυμου -μέχρι στιγμής- Βραζιλιάνου, γνωστού πλέον ως «ασθενούς του Σάο Πάουλο», φαίνεται η «θεραπεία» να επιτεύχθηκε μόνο με φαρμακευτικό τρόπο.

Διαφήμιση