Αρχική Ελλάδα Σύνοδος ΕΕ: Αντιπροτάσεις και διαφωνίες για να αρθεί το αδιέξοδο

Σύνοδος ΕΕ: Αντιπροτάσεις και διαφωνίες για να αρθεί το αδιέξοδο

0
ΑΠΕ
Διαφήμιση

Αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ πρότεινε κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών.

Η αντιπρόταση

synodos ΕΕ

Σύμφωνα με έγγραφο καθώς και διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters, ο Μισέλ προτείνει τα εξής:

  • Να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά.
  • Να αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.
  • Να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
  • Επίσης, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Οι διαφωνίες

Σύνοδος ΕΕ: Αντιπροτάσεις και διαφωνίες για να αρθεί το αδιέξοδο

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Η Αθήνα

ÂÑÕÎÅËËÅÓ ÓÕÍÏÄÏÓ ÊÏÑÕÖÇÓ ÊÑÁÔÙÍ ÌÅËÙÍ ÔÇÓ ÅÕÑÙÐÁÚÊÇÓ ÅÍÙÓÇÓ // Ï ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÓ ÊÕÑÉÁÊÏÓ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇÓ (EUROKINISSI/ÃÑ.ÔÕÐÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)
EUROKINISSI

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όμως τονίζεται ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση