Αρχική Περιβάλλον Συνήγορος του Πολίτη: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ σε ανενεργό λατομείο

Συνήγορος του Πολίτη: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ σε ανενεργό λατομείο

0
λατομειο2
Διαφήμιση

O Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολάβησε για την αποκατάσταση εκτεταμένου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) σε περιοχή ανενεργού λατομείου, πλησίον σπηλαίων σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η χωματερή δημιουργήθηκε με την αρχική απόρριψη αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και εκ των υστέρων, με την απόρριψη και άλλων ροών αποβλήτων (ελαστικά, κλαδέματα, ξενοδοχειακά απόβλητα κλπ), όπως διαπιστώθηκε κατόπιν αυτοψίας της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Μελέτη για την αποκατάσταση

Συνήγορος του Πολίτη: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ σε ανενεργό λατομείο

Μετά τη διαμεσολάβηση της Ανεξάρτητης Αρχής, ενεργοποιήθηκε ο Ενιαίος Σύνδεσμος
Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), ώστε να πραγματοποιηθούν οι
σχετικές μελέτες και να ξεκινήσουν οι προσπάθειες αποκατάστασης του χώρου.

Ειδικότερα, ο ΕΣΔΑΚ απέστειλε τεχνικό δελτίο μελέτης αποκατάστασης του ανωτέρω
ΧΑΔΑ και κατόπιν τούτου εκδόθηκε απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης για τη χρηματοδότηση της μελέτης. Η υπόθεση απεστάλη και στην Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία ζήτησε την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας.

Υπουργική Απόφαση για τον αρχαιολογικό χώρο

Συνήγορος του Πολίτη: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ σε ανενεργό λατομείο

Τέλος, εκδόθηκε και η σχετική Υπουργική Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Συνήγορος του Πολίτη θα εξακολουθήσει να διαμεσολαβεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο να επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση του χώρου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Διαφήμιση