Αρχική Ειδήσεις Στα 390 δις ευρώ το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ – 70 δις...

Στα 390 δις ευρώ το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ – 70 δις σε Ελλάδα

0
Ούρσουλα Μισέλ
Διαφήμιση

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις νυχθημερόν οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα τα ξημερώματα για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την Συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής.

Τι θα πάρει η Ελλάδα

Η ελληνική αντιπροσωπεία φεύγει από τις Βρυξέλλες με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δις ευρώ.
Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 32,1 δις ευρώ και τα υπόλοιπα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Οριακά περισσότερα από ότι με την πρόταση της Επιτροπής.

«Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάτι παραπάνω από 19 δις στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δις σε δάνεια. Για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δις για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες.

Πρέπει να πω, επίσης, ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας».

Γιγαντιαίο σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ της ΕΕ

Το γιγαντιαίο σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ, θα αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δις ευρώ και δάνεια 360 δις ευρώ.

«Deal!». Αυτό ανήγγειλε μέσω Twitter στις 06:31 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Περί «ιστορικής ημέρας για την Ευρώπη» μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το Ταμείο θα είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων μεταξύ 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία. Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», τόνισε η Βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Διαφήμιση