Αρχική Special Topics “Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι ένα μάθημα για την Ευρώπη”, σχολιάζει...

“Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι ένα μάθημα για την Ευρώπη”, σχολιάζει ο Γερμανικός Τύπος

0
Αγία Σοφία
Διαφήμιση

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζονται οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας σε δημοσίευμα της Γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Μάλιστα στο δημοσίευμα που αναπαράγει η Deutsche Welle γίνεται και αναφορά στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν “υποχθόνιο” που δεν έχει θέση στην ΕΕ. Όσον αφορά στην Αγία Σοφία, η αλλαγή χαρακτηρίζεται ως “επίδειξη ισχύος”, ενώ λόγος γίνεται και για την μη ύπαρξη κοινής γραμμής των Βρυξελλών απέναντι στα καμώματα του Ερντογάν”.

“Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά εκκλησία, μετά τζαμί και από το 1935 μουσείο θα είναι σύντομα πάλι μουσουλμανικό τέμενος, υπογραμμίζεται.

Με δικαστική απόφαση ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να αλλάξει τη χρήση του κτηρίου σε μουσουλμανικό τέμενος.

Αγία Σοφία στη Κωνσταντινούπολη

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι όμως και ένα μάθημα για την Ευρώπη. Και αυτό το μάθημα είναι εν μέρει δίκαιο.

Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει εδώ και καιρό καμία κοινή γραμμή για τα καμώματα του Ερντογάν”.

O Ερντογάν, συνεχίζει η εφημερίδα όλο και αλληθωρίζει προς τη γηραιά ήπειρο για να πάει μπροστά τη χώρα του.

“Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα είναι ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης που επιβάλλει την ατζέντα του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αλλαγή στην Αγία Σοφία δεν είναι παρά μια επίδειξη ισχύος.

“Η ΕΕ δεν έχει θέση για έναν υποχθόνιο”

Αγία Σοφία, ψηφιδωτά  Ένα σαφές πλάνο θα βοηθούσε όμως και τις δυο πλευρές. Και το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Κι αυτή είναι πως η ΕΕ δεν έχει θέση για έναν υποχθόνιο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να διακοπούν. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα νέο επίπεδο στις σχέσεις με την Άγκυρα. Παράλληλα όμως η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προσφέρει στήριξη”.

Η Bild αποκαλύπτει τι θα κάνει Ερντογάν στις 24 Ιουλίου

Αγία Σοφία στη Κωνσταντινούπολη

Το πλάνο του Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει η εφημερίδα Bild για τις 24 Ιουλίου, ημέρα που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά η Αγιά Σοφιά ως τζαμί.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, αντί να ηγηθεί της προσευχής θα κάνει κήρυγμα. Με έναν και μοναδικό σκοπό. Να ανεβάσει την δημοτικότητα του η οποία δεν πηγαίνει και τόσο καλά.

Διαφήμιση