Αρχική Ειδήσεις “H Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας” γράφει η Bild

“H Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας” γράφει η Bild

0
merkel bild mykonos ticker
φωτό από mykonosticker.com
Διαφήμιση

“Η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild την Τετάρτη. Ενώ, σύμφωνα με τη δημοσίευση, Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, με την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελλόριζου, κάτι που σταμάτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανική εφημερίδα έγραψε πως τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών ήταν σε ετοιμότητα, ενώ και τα μαχητικά αεροσκάφη τους ήταν ήδη στον αέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την “Bild”, η καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο λόγος για την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε γνωστό ότι είχε το βράδυ της Τρίτης, η Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως Μέρκελ-Ερντογάν συζήτησαν για Λιβύη, Συρία, κορονοϊό και τουρισμό, ωστόσο φαίνεται πως στην τηλεφωνική συζήτηση τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις προκλήσεις της Αγκυρας για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Μάλιστα, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσαν οι κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο. Ενώ, η τουρκική προεδρία ανάρτησε twit τα ξημερώματα της Τετάρτης αναφέροντας τα άνωθεν, πλην του ζητήματος στο Αιγαίο, ως σημεία της συζήτησης.

Στο σημερινό δημοσίευμα, η εφημερίδα περιέγραψε σε δραματικό τόνο, τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν μετά την ανακοίνωση της NAVTEX για τις έρευνες στο Καστελλόριζο. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι εξελίξεις θύμιζαν τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, με πολεμικά πλοία εχθρικών χωρών να βρίσκονται μια “ανάσα” προ της σύρραξης.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι χώρες του ΝΑΤΟ, αναφέρει η “Bild” και συνεχίζει:

Το βράδυ έγινε σαφές: 18 τουρκικά πλοία είχαν ξεκινήσει για το Καστελλόριζο.

Το γερμανικό μέσο επισημαίνει ότι έλαβε ενημέρωση από ελληνικές πηγές ότι την ίδια στιγμή πήραν εντολές να κινηθούν προς το Καστελλόριζο ελληνικά πολεμικά πλοία, περιγράφοντας τη συνθήκη ως μια κατάσταση που μπορούσε από λεπτό σε λεπτό να κλιμακωθεί επικίνδυνα.

“Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελλόριζο. Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τουςΑποκλειστική Οικονομική Ζώνη τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα. Γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του “δικού της” φυσικού αερίου στην περιοχή”, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ενώ, προσθέτει ότι ήδη το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελλόριζο. “Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη”, αναφέρει η «Bild».

“Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν“, επισημαίνεται, ενώ επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Φλώρος, “λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ”.

H Μέρκελ παρενέβη την κατάλληλη στιγμή

Παράλληλα, η κατεύθυνση 18 τουρκικών πολεμικών πλοίων προς το Καστελλόριζο χθες το βράδυ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ, ανέφερε η Bild.

Μετά ήρθε η Μέρκελ“, αναφέρει η “Bild”, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές επαφές, την τελευταία στιγμή, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν “με επιτυχία”, προσθέτει ο αρθρογράφος. Ο τουρκικός στόλος γύρισε και κατευθύνθηκε προς άλλη κατεύθυνση, εξηγεί.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση