Αρχική Ειδήσεις “Έφυγε” ο Ίων Σαγιάς, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για θέματα προστασίας του...

“Έφυγε” ο Ίων Σαγιάς, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

0
Ίων Σαγιάς
Διαφήμιση

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Ίωνα Σαγιά, ο οποίος διετέλεσε Βοηθός  Συνήγορος του Πολίτη για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής επί περίπου μια δεκαετία, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο Ίων Σαγιάς σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία οικονομικά της Ανάπτυξης με μεταπτυχιακό στον Αστικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό, και διδακτορικό τίτλο από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Άοκνος ερευνητής με μεγάλη αγάπη στο αντικείμενό του συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών από το 1988 έως το 2004, ενώ από το 2004 δίδαξε στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, στον Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Συμμετείχε και διεύθυνε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τις κοινωνικο-οικονομικές και χωρικές επιπτώσεις της ανάπτυξης στον αστικό και περιφερειακό χώρο.

Δήλωση Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη

“Ο καθηγητής Ιωάννης (Ίων) Σαγιάς ανέλαβε Βοηθός Συνήγορος αρμόδιος για θέματα ποιότητας ζωής το 2011. Έκτοτε, καθόρισε τη πορεία της Ανεξάρτητης Αρχής για μία δεκαετία, περίπου, μία περίοδο που η προστασία του περιβάλλοντος -αστικού, περιαστικού, φυσικού, πολιτιστικού- το βιοτικό επίπεδο αλλά και η καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας δοκιμάστηκαν όσο ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν.

Με επιμονή, προσήλωση στη τεκμηρίωση και πίστη στο διαμεσολαβητικό ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη, επέδρασε καταλυτικά στην αναζήτηση σύννομων, ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων σε πλήθος υποθέσεων μείζονος ενδιαφέροντος και συστημικών προβλημάτων που διαχειρίστηκε η Αρχή μέσα στο διάστημα αυτό. Και παράλληλα, με την ίδια επιμέλεια συντόνισε το έργο του Συνηγόρου και για την επίλυση των επιμέρους ζητημάτων, των ατομικών διαφορών των συμπολιτών μας.

Η συνεργασία μου με τον Ίωνα ήταν για μένα δώρο ανεκτίμητο, προνόμιο μοναδικό. Οι συζητήσεις μας, αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Βαθύς γνώστης και υπερασπιστής του θεσμού, άνθρωπος με σπάνια καλλιέργεια, εξακολουθούσε με αμείωτη ένταση, πίστη και πάθος να είναι οραματιστής, ασυμβίβαστος και ανυποχώρητα ρομαντικός. Με την ευγένεια της ψυχής του, το πηγαίο του χιούμορ, τη γενναιοψυχία του και την επιστημονική και επαγγελματική του συγκρότηση κέρδιζε –και κέρδισε- την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων όσων είχαμε την τιμή και ευτυχία να συνεργαστούμε μαζί του.

Ο Ίων Σαγιάς παρέμεινε κοντά μας, σταθερά προσηλωμένος στη διασφάλιση καλύτερων, περισσότερο δίκαιων και ανθρώπινων όρων διαβίωσης. Η ποιότητα του ανθρώπου, το ήθος, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του θα μείνουν βαθιά χαραγμένα σε όλους μας. Οι φίλοι του και οι συνάδελφοί του θα τον τιμήσουμε όπως του αξίζει”.

Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜεγάλη φωτιά στο Βαρθολομιό Ηλείας
Επόμενο άρθρο1ο Open Theatre Festival: 16-18 Ιουλίου στην Πλατεία Κουμουνδούρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ