Αρχική Ενέργεια Η πρώτη έξυπνη στάση παγκοσμίως στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Η πρώτη έξυπνη στάση παγκοσμίως στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

0
Η πρώτη έξυπνη στάση παγκοσμίως στον δήμο Νεάπολης-Συκεών
Διαφήμιση

Και όμως, ένας ελληνικός δήμος, της Νεάπολης-Συκεών, κατέχει πλέον την παγκόσμια πρωτιά στην εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής: Εγκαινίασε μόλις την πρώτη «έξυπνη στάση» λεωφορείων που είναι εξοπλισμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ τρίτης γενιάς.

Η εγκατάσταση είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για το έργο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. “Αναζητούμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που αποσκοπεί στην ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας. Έτσι, πιστεύω ότι μια μορφή συνεργασίας με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ μπορεί να ανοίξει νέες λεωφόρους και να αποβεί προς όφελος όλων”, δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης, «ανάβοντας πράσινο» στην Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτών των καινοτομιών.

Τα χαρακτηριστικά της στάσης

exipni stasi 4

Η έξυπνη στάση τοποθετήθηκε μπροστά στο δημαρχείο στη Δ.Ε. Συκεών. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή με την οποία θα «συστηθεί» στους πολίτες, ενώ δόθηκε η εντολή στα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη μελέτη για την αντικατάσταση των στάσεων λεωφορείου μέσω διαγωνισμού.

Η ενεργειακά αυτόνομη στάση, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δημότες-επιβάτες, προφυλασσόμενοι από τις UV υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

Φωτισμός LED

exipni stasi 3

Κατά τις βραδινές ώρες η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό LED, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά. Κι όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, με όλα τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα.

«Με την πρώτη ‘‘έξυπνη στάση’’ που εγκαθιστούμε στο δήμο μας επιχειρούμε το πρώτο άνοιγμα στις καινοτόμες εφαρμογές και την τεχνολογία αιχμής, όπως είναι η νανοτεχνολογία. Πρόκειται για εντυπωσιακά βήματα προόδου της επιστημονικής έρευνας, και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που αυτές σημειώνονται από ένα δικό μας εργαστήριο κι ένα δικό μας πανεπιστήμιο, όπως είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σταθερά προσανατολισμένοι στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που θα αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και στην προστασία του περιβάλλοντος με την εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων», πρόσθεσε ο κ. Δανιηλίδης.

Διαφήμιση