Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από αύριο

Χαρδαλιάς: Που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από αύριο

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Επεκτείνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και σε άλλους χώρους από αύριο Τετάρτη, για την αποφυγή εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την εβδομαδιαία δήλωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας“.

Από αύριο, 29 Ιουλίου, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και σε:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • καταστήματα λιανικής, τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ)
  • κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια

Ενώ, το μέτρο προστασίας, εξακολουθεί να ισχύει για:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ταξί
  • σούπερ μάρκετ
  • καταστήματα εστίασης (για τους εργαζόμενους)
  • Νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
  • ασανσέρ
  • πλοία, αεροπλάνα

Ο κ. Χαρδαλιάς, απηύθυνε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχει δυνατότητα για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Όχι πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός

μάσκα για COVID-19

Αναλυτικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ κι αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στα αστικά κέντρα. Οι αποφάσεις για την επέκταση του μέτρου ελήφθησαν μετά από εισηγήσεις των ειδικών. Δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός αλλά ούτε κι εφησυχασμός, τόνισε και γνωστοποίησε ότι κάθε βδομάδα γίνονται 1.000 στοχευμένα τεστ σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου, ανέρχονται σε 171.138, ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.

Πως προκύπτουν τα δεδομένα

μάσκας

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει η εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που έως τώρα έχουν καταγραφεί:

“Ο αλγόριθμος λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του «PLF». Στόχος του «EVA» είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού όσο και να δειγματοληπτεί, αποσκοπώντας στην παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για τον γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ.

Τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα, έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία, λόγω των αλλαγών που παρατηρούνται στα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα αυτή και ήδη έχουμε διπλασιάσει σε όσους έχουν αυτή τη χώρα προέλευσης. Σύμφωνα με τις υποδείξεις λοιπόν του «EVA», από την 1 η έως και τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344.

Ειδικά για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι αυτές των βαλκανίων.

Σε ο,τι αφορά τα πανηγύρια του Αυγούστου είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας ωστόσο σημείωσε ότι “πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους πανηγύρια, ο καθένας μας να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης.

Ο Νϊκος Χαρδαλιάς απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown και τόνισε ότι “τοπικά lockdown θα γίνουν αν εξαντληθούν όλα τα μέτρα που θα έχουμε πάρει για κάποιες περιοχές”.

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα κι ότι η πλειονότητα τηρεί τους κανόνες. “Το αν θα επιβληθούν μέτρα θα το εξετάσουμε σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος” συμπλήρωσε.

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση