Αρχική Ζώα Παραλία Καλογριάς: Επίθεση με “μεθόδους συμμορίας” σε ερευνητή της Ορνιθολογικής

Παραλία Καλογριάς: Επίθεση με “μεθόδους συμμορίας” σε ερευνητή της Ορνιθολογικής

0
στροφιλια3
Διαφήμιση

Ένα γεγονός που θυμίζει άλλες εποχές συνέβη το προηγούμενο διάστημα στην παραλία της Καλογριάς στον Νομό Αχαΐας: Άγνωστος επιτέθηκε σε μέλος της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας ενόσω κατέγραφε παράνομη δραστηριότητα σε έναν από τους σημαντικότερους προστατευόμενους υγροτόπους της Ελλάδας.

Το συμβάν

Παραλία Καλογριάς: Επίθεση με

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, δύο μέλη της βρίσκονταν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στη συγκεκριμένη παραλία για παρατήρηση στη θέση όπου φωλιάζουν παρυδάτια πουλιά. Εκεί, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, είδαν τρακτέρ να ισοπεδώνει τις θίνες, στο πλαίσιο της δημιουργίας χώρου με ομπρέλες και ξαπλώστρες στην αμμώδη παραλία, χωρίς να υπάρχουν ακόμη οι προβλεπόμενες άδειες. Ξεκινώντας να καταγράφουν τη δραστηριότητα για να προχωρήσουν σε καταγγελία, ένας από τους εργαζόμενους στις ομπρέλες τους ζήτησε τον λόγο επειδή «τον κινηματογραφούσαν» και, πριν μιλήσουν, γρονθοκόπησε τον Κυριάκο Γαλάνη, τραυματίζοντάς τον στο πρόσωποκαι στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Η Αστυνομία οδήγησε στο Τμήμα τον –κατά δήλωσή του– επιχειρηματία με τις ομπρέλες, προκειμένου να του ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη για παράνομη κατάληψη του χώρου της παραλίας, και τον χειριστή του τρακτέρ. Ο κ. Γαλάνης, αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, κατέθεσε μήνυση για την επίθεση και για την καταστροφή της παραλιακής ζώνης από το τρακτέρ, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου για ράμματα.

Ιστορικό αδικημάτων

στροφιλια1

Και οι δύο προσαχθέντες αποδείχθηκε ότι έχουν ιστορικό αδικημάτων εντός του Εθνικού Πάρκου. Ο «υπεύθυνος της επιχείρησης» έχει παραπεμφθεί δύο φορές για παράνομο κυνήγι εντός του Εθνικού Πάρκου, αλλά έχει αθωωθεί λόγω «έλλειψης αποδείξεων», παρά τις καταθέσεις αυτοπτών Δασοφυλάκων. Ο χειριστής του τρακτέρ είναι ο υπόδικος λαθροθήρας με το τζετ σκι που είχε πυροβολήσει εναντίον πολιτών, ανάμεσα στους οποίους μέλη της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, καθώς τον κατέγραφαν να κυνηγάει άγρια πουλιά στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου.

“Μέθοδοι συμμορίας” σε προστατευόμενη περιοχή

στροφιλια2

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι σε μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που προστατεύονται ταυτόχρονα σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Νότιας Ευρώπης, προστατευόμενο από τη διεθνή σύμβαση Ramsar και ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, δρουν ανενόχλητα, με μεθόδους συμμορίας, ορισμένα άτομα και ομάδες, αποκομίζοντας κέρδη από την καταστροφή ενός Εθνικού Πάρκου.

Η οργάνωση ζητά τόσο από τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες (Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Αχαΐας), όσο και από τις κεντρικές (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος – ΣΥΓΑΠΕΖ), και στη συνέχεια και από την εισαγγελία, να ενεργοποιηθούν και να πράξουν όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για κάθε μία από τις πολλές παραβιάσεις της σε μια τόσο σημαντική και ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή.

Διαφήμιση