Αρχική COVID-19 Παγκόσμιο νομικό δίκτυο δημιουργεί ο ΠΟΥ για υπηρεσίες Covid-19

Παγκόσμιο νομικό δίκτυο δημιουργεί ο ΠΟΥ για υπηρεσίες Covid-19

0
Κορονοϊός: 5.889 κρούσματα, 81 νεκροί, 709 διασωληνωμένοι - Μικρή μείωση κρουσμάτων στην Ευρώπη
Διαφήμιση

Την πρωτοβουλία “COVID-19 Law Lab” ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεντρώνει και κοινοποιεί νομικά έγγραφα από περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Με στόχο να βοηθήσει τα κράτη να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν ισχυρά νομικά πλαίσια για τη διαχείριση της πανδημίας.

Να διασφαλιστεί ότι οι νόμοι προστατεύουν την υγεία και την ευημερία των ατόμων και των κοινοτήτων. Και ότι τηρούν τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το νέο εργαστήριο COVID-19 Law Lab είναι ένα κοινό έργο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Κοινού Προγράμματος Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS (UNAIDS) και του Ινστιτούτου O’Neill για τον Εθνικό και Παγκόσμιο Νόμο Υγείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Παγκόσμια νομική “ομπρέλα”

Παγκόσμιο νομικό δίκτυο δημιουργεί ο ΠΟΥ για υπηρεσίες Covid-19
“Οι νόμοι και οι πολιτικές που βασίζονται στην επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να επιτρέψουν στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Να προστατεύονται από το Covid-19 και να ζουν απαλλαγμένοι από στίγμα, διακρίσεις και βία, λέει ο Αχίμ Στάινερ διαχειριστής του UNDP.

Το νομικό εργαστήριο Covid-19 είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανταλλαγή καλών πρακτικών σχετικά με νόμους και πολιτικές.”

Η πανδημία Covid-19 σημείωσε τεράστια αύξηση της επείγουσας νομοθετικής δράσης για τον έλεγχο και τη μείωση της πανδημίας.

“Τα ισχυρά νομικά πλαίσια είναι κρίσιμα για τις εθνικές αντιδράσεις Covid-19, δήλωσε ο Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκαμπρέι, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Οι νόμοι που επηρεάζουν την υγεία συχνά δεν εμπίπτουν στον τομέα της υγείας. Δεδομένου ότι η υγεία είναι παγκόσμια, τα νομικά πλαίσια πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς δεσμεύσεις.

Για την αντιμετώπιση των τρεχόντων και αναδυόμενων κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Ένα ισχυρό θεμέλιο του νόμου για την υγεία είναι πιο σημαντικό τώρα από ποτέ”.

Πως οι νόμοι μπορούν βλάψουν

κορονοϊός σήμερα

Ωστόσο, οι νόμοι που δεν είναι καλά σχεδιασμένοι. Μερικές φορές όταν εφαρμόζονται μπορούν να βλάψουν τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς.

Να παγιώσουν το στίγμα και τις διακρίσεις και να εμποδίσουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό της πανδημίας.

“Για να διασφαλιστεί ότι οι αντιδράσεις στην πανδημία είναι αποτελεσματικές, ανθρώπινες και βιώσιμες, οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν το νόμο ως εργαλείο.
Για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που πλήττονται από το Covid-19″.
Αυτό υποστηρίζει η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNAIDS Ουίνι Μπιανιίμα.

Τι περιλαμβάνει το COVID-19 Law Lab

Παγκόσμιο νομικό δίκτυο δημιουργεί ο ΠΟΥ για υπηρεσίες Covid-19 Κορονοϊός

Το COVID-19 Law Lab είναι μια βάση δεδομένων με νόμους που έχουν εφαρμόσει οι χώρες ως απάντηση στην πανδημία. Περιλαμβάνει:

  • Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
  • Μέτρα καραντίνας
  • Παρακολούθηση της νόσου
  • Νομικά μέτρα που σχετίζονται με τη μάσκα
  • Κοινωνική απόσταση
  • Πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια

Η βάση δεδομένων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς προστίθενται περισσότερες χώρες και θέματα.

Θα περιλαμβάνει επίσης έρευνα για διαφορετικά νομικά πλαίσια για το Covid-19. Αυτές οι αναλύσεις θα επικεντρωθούν στις επιπτώσεις των νόμων για τη δημόσια υγεία στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και θα βοηθήσουν τις χώρες να εντοπίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για να καθοδηγήσουν τις άμεσες απαντήσεις τους στον ιό.
Καθώς και τις προσπάθειες κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Νόμοι σε στενή… παρακολούθηση

“Πρέπει να παρακολουθήσουμε και να αξιολογήσουμε πώς χρησιμοποιούνται νόμοι και πολιτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για να κατανοήσουμε τι λειτουργεί”, δήλωσε ο Δρ Μάθιου Μ. Κάβανγκα, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας του Πανεπιστημίου Georgetown.

“Το εργαστήριο μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό”, συμπληρώνει η Κάτι Γκότσελκ, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εθνικής και Παγκόσμιας Νομοθεσίας για την Υγεία του Πανεπιστημίου Georgetown.

Διαφήμιση