Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΥΠΕΝ: “Έξυπνα” σπίτια μέσω του νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας

ΥΠΕΝ: “Έξυπνα” σπίτια μέσω του νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας

0
smart home
Διαφήμιση

Κονδύλια άνω των 500 εκατ. ευρώ για έξυπνα συστήματα διαχείρισης, υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φωτοβολταϊκά στη στέγη, επενδύονται μέσω του νέου προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Σύμφωνα με το energypress, το 3ο πρόγραμμα, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, θα είναι πιο εξελιγμένο από το προηγούμενο, με γενναία κίνητρα για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, και εκτός από τις παραδοσιακές παρεμβάσεις θα επιδοτεί την αυτονομία, δηλαδή την μετατροπή κτιρίων σε Smart Homes, με στόχο την αναβάθμιση 60.000 ακινήτων τον χρόνο.

Πρόκειται για το πρώτο μιας μακράς σειράς νέας γενιάς προγραμμάτων τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν από το 2021 και για μια τριετία, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση εθνικού σχεδίου το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

750 δισ. ευρώ για εξοικονόμηση

ΥΠΕΝ:
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις εξοικονόμησης το 2021-2023 θα είναι της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ και πάνω ετησίως, δηλαδή στον κουμπαρά θα μπουν συνολικά 2 -2,5 δισ. ευρώ.

Έξυπνα σπίτια

Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ - εξοικονόμηση ενέργειας

Κεντρική ιδέα του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ“, είναι ότι α. εστιάζει στα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα προβλέποντας μεγαλύτερες επιδοτήσεις και β. επιχειρεί να συγχρονιστεί με την ψηφιακή εποχή. Έτσι, μαζί με τις παραδοσιακές παρεμβάσεις (θερμομόνωση, κουφώματα, εγκατάσταση φυσικού αερίου, κλπ), θα χρηματοδοτεί νέες τεχνολογίες, την μετατροπή των κτιρίων σε έξυπνα, δηλαδή τον αυτόματο προγραμματισμό των συσκευών οικιακού εξοπλισμού, την λειτουργία τους από απόσταση ή την παροχή πρόσβασης στο βίντεο παρακολούθησης μέσω διαδικτύου.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ

  • Τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης (φωτισμού, θέρμανσης & ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου & παρακολούθησης).
  • Η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά στις στέγες και μπαταρίες).
  • Οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.
  • Θα ενισχυθούν αυτοτελείς παρεμβάσεις που αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους με εξοικονόμηση ενέργειας (πχ θέρμανση, φωτισμός, ανελκυστήρες).

Ρήτρα δίκαιης μετάβασης

Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” θα προβλέπει επίσης και ειδικό κίνητρο για τις λιγνιτικές περιοχές. Εισάγεται «ρήτρα δίκαιης μετάβασης» όπως άλλωστε έχει ξεκινήσει να γίνεται σε όλες τις δράσεις του υπουργείου ΠΕΝ αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης.

Διαφήμιση