Αρχική Περιβάλλον Πράσινο Ταμείο: 3 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση

Πράσινο Ταμείο: 3 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση

0
Πάρκο Τρίτση
Διαφήμιση

Όσοι και όσες έχουμε επισκεφθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” στις διάφορες φάσεις της ιστορίας του, μας έχει μείνει μια γεύση μάλλον πικρή.

Την τελευταία δεκαετία η κατάσταση ήταν λίαν απογοητευτική. Με τους όμορους δήμους-μνηστήρες να ερίζουν για την απόκτησή του, το Πάρκο Τρίτση, από όαση για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Δυτικής Αθήνας μετατράπηκε σταδιακά σε εφιάλτη: Εγκαταλειμμένες λίμνες, ψόφια ψάρια, κομμένο νερό και άχρηστες τουαλέτες (ως απόρροια δυσβάσταχτων χρεών σε ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ), κακοτεχνίες, έλλειψη φύλαξης και μόνιμου προσωπικού, εφήμερες κατασκευές και πάει λέγοντας.

Οι πρώτοι πόροι

Πάρκο Τρίτση

Με τον νόμο 4414/2016 θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά ένα σταθερό ποσό για το πάρκο και εξασφαλίστηκαν περίπου 58.000 ευρώ τον μήνα από τους αυτοτελείς πόρους της αυτοδιοίκησης, για το μεγαλύτερο μέρος από τις πάγιες ανάγκες του. Όπως έγραφε η Χαρά Τζαναβάρα σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ τον Σεπτέμβριο του 2019, τα ετήσια έξοδά του έφταναν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ ένα μέρος του ελλείμματος της τελευταίας τριετίας καλύφθηκε με την εφάπαξ ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο με 300.000 ευρώ.

Στη συνέχεια ενοικιάστηκαν οι καφετέριες, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά με φωτοβολταϊκά συστήματα, εξασφαλίστηκε η λειτουργία του συστήματος πυροπροστασίας, αναδείχθηκαν οι εγκαταλελειμμένοι στάβλοι του Όθωνα, ενώ στο προσωπικό προστέθηκαν νέοι επιστήμονες, καθώς και γεωπόνοι, βιολόγοι, μηχανικοί…

Χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ

Πράσινο Ταμείο: 3 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση

Ωστόσο, έναν περίπου χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2019, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του, ήρθε αντιμέτωπος με μια εικόνα θλιβερή. Παρόλες τις προσπάθειες, η περιβαλλοντική κατάσταση του πάρκου παρέμενε άσχημη. Αποτέλεσμα, να καταθέσει τροπολογία για τη μεταφορά της διαχείρισής του στην Περιφέρεια Αττικής, προωθώντας μια “καθαρή λύση”, και δεσμευόμενος για τη χρηματοδότησή του από διαθέσιμους πόρους του Υπουργείου.

Όπερ και έκανε: Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου του  ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η πρόταση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου (που εποπτεύεται από την Περιφέρεια Αττικής) για χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. € με στόχο την περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Πάρκου.

“Όπως είχαμε δεσμευθεί, χρηματοδοτούμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο την αναγέννηση του πολύπαθου Πάρκου Αντώνη Τρίτση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας: “Διότι θέλουμε να επιτύχουμε δύο πράγματα: να αναβαθμίσουμε τη ζωή των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και διότι είναι χρέος μας η αναβάθμιση κάθε πνεύμονα πρασίνου σε όλη την χώρα. Είμαι βέβαιος ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει όσα της αναλογούν με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση”.

Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο «Φυσικό Περιβάλλον 2020» και στόχος είναι να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2020 με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο 2022.

Οι παρεμβάσεις

ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ2

Οι 3 παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο είναι:

  • Η δημιουργία «έξυπνης διαδρομής» που θα διατρέχει το Πάρκο με βιοκλιματικά υλικά.
  • Η αποκατάσταση της στεγάνωσης της Λιμνοδεξαμενής Νο5 και του καναλιού που συνδέει τις Λίμνη 5 με τη Λίμνη 6.
  • Ο εξοπλισμός, οι υποδομές και οι έξυπνες εφαρμογές για να καταστεί το Πάρκο ελκυστικός πόλος έλξης επισκεπτών.

Ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Δυτικής Αθήνας

Πάρκο Τρίτση

Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με έκταση που ξεπερνά τα 1.000 στρέμματα, αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας και έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση ελεύθερους χώρους στην Αττική.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Πάρκο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φυτών που επιβιώνει από το πρόσφατο παρελθόν, από την εποχή που είχε δημιουργηθεί ένα εύφορο κτήμα και ιδιαίτερα κατά την οθωνική περίοδο όταν η Αμαλία είχε μετατρέψει την περιοχή σε ένα πρότυπο Κέντρο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, φυτεύοντας χιλιάδες δέντρα.

Οι λίμνες: Σήμερα, οι μικροί “υγρότοποι” του Πάρκου που είναι τεχνητές λίμνες φιλοξενούν πλήθος από υδρόβιους οργανισμούς. Οι τεχνητές λιμνούλες δημιουργήθηκαν σε μια θέση όπου προϋπήρχαν περιοδικοί νερόλακοι και σύντομα εποικίστηκαν από υδροχαρή φυτά, αλλά και αμφίβια (βατράχια και φρύνους), ενώ υδρόβια και παρυδάτια πουλιά γρήγορα ανακάλυψαν αυτή την όαση.

Το δάσος: Το πιο κοινό δέντρο των αλσυλίων του Πάρκου μας είναι η Χαλέπιος Πεύκη. Οι βελόνες της είναι πολύ λεπτές και τα κουκουνάρια κρέμονται από τα κλαδιά με ένα μικρό “ποδίσκο”. Είναι το δέντρο που κατάφερε να επιβιώσει χωρίς φροντίδα για πολλά χρόνια.

Τα πουλιά του Πάρκου: Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί στο Πάρκο 198 διαφορετικά είδη πουλιών. Έχουν ξεχειμωνιάσει ή σταθμεύσει κατά τη μετανάστευση σπάνια είδη πουλιών (όπως η Χαλκόκοτα, ο Ήταυρος και ο Πορφυροτσικνιάς). Ο αριθμός των υδροβίων που αναπαράγεται αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Εύκολα καθένας μπορεί να παρατηρήσει ιδιαίτερα ασυνήθιστα για τον αστικό ιστό είδη (όπως ο Σταχτοτσικνιάς, η Αλκυόνη κ.ά.).

Διαφήμιση