Αρχική Περιβάλλον Λύσεις της φύσης για την βελτίωση αστικού κλίματος

Λύσεις της φύσης για την βελτίωση αστικού κλίματος

0
φύση πόλη
(φωτογραφία αρχείου)
Διαφήμιση

Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών πόλεων στρέφονται προς τις λεγόμενες λύσεις βάσει της φύσης για τη βελτίωση του αστικού κλίματος και της διαχείρισης υδάτων.

Το Αϊντχόβεν στην Ολλανδία, μαζί με το Τάμπερε στη Φινλανδία και η Γένοβα στην Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πόλεων που δοκιμάζουν νέες στρατηγικές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UNaLab.

Τα δεδομένα από τις εμπειρίες αυτών των πόλεων μεταφέρονται τώρα σε επτά άλλες αστικές περιοχές. Σε Σταβάνγκερ, Πράγα, Καστεγιόν, Κάννες, Μπασάχχιρ, Χονγκ Κονγκ και Μπουένος Άιρες.

Η σειρά λύσεων με βάση τη φύση προσφέρει διαφορετικές επιλογές για κάθε αστικό ζήτημα.

Λύσεις της φύσης για την βελτίωση αστικού κλίματος

Στο Αϊντχόβεν, μια πόλη 230.000 κατοίκων της νότιας Ολλανδίας, το επίκεντρο είναι οι τοπικές τροποποιήσεις του κλίματος και η διαχείριση των υδάτων.

Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι έχουν την τάση να αυξάνουν γρήγορα τη θερμότητα του περιβάλλοντος χώρου. Και επίσης συγκρατούν το νερό πιο εύκολα.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η στρατηγική είναι να αυξηθεί η ποσότητα των πρασίνου, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων σωμάτων.

Αυτή η προσέγγιση καθιστά ακόμη πιο εύκολη – και λιγότερο δαπανηρή – τη συντήρηση αυτών των δημόσιων χώρων.

Νησιά αστικής θερμότητας

Μια άλλη βασική πρόκληση είναι η πρόληψη του σχηματισμού αστικών νησιών θερμότητας εντός των πόλεων.

Τα κτίρια και οι δρόμοι συλλαμβάνουν την ηλιακή ακτινοβολία. Και δημιουργούν δυσάρεστες συνθήκες για τους κατοίκους της και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Οι θάνατοι λόγω καύσωνα στην Ολλανδία αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 12%.

Οι αρχές του Αϊντχόβεν εφάρμοσαν πρόσφατα αυτές τις έννοιες σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Φυτεύτηκαν δέντρα και γρασίδι σε μια περιοχή που πριν ήταν πλακόστρωτη.

Το πράσινο τώρα αναμένεται να τονώσει τη βιοποικιλότητα. Και να προσφέρει καλύτερες και βιώσιμες συνθήκες στους πολίτες.

Άλλα έργα περιλαμβάνουν κήπους με συστήματα αποθήκευσης νερού της βροχής. Το νερό χρησιμοποιείται για πότισμα σε φυτά και γρασίδι.

Οι πράσινες περιοχές έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, ιδίως τη δημιουργία ενός ευχάριστου και υγιεινού περιβάλλοντος για τους κατοίκους της περιοχής.

Οι αστικοί βιότοποι και οι χώροι πρασίνου προσφέρουν βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα.

Οι πλακόστρωτες περιοχές παγιδεύουν μόνο ένα μικρό όγκο σωματιδίων και ρύπων. Αντίθετα οι πράσινες περιοχές τα συλλαμβάνουν από τον αέρα και τα διατηρούν σε πολύ υψηλότερο βαθμό.

Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα στις Κάτω Χώρες. Όπου η ρύπανση από σωματίδια προκαλεί στην πραγματικότητα περισσότερους θανάτους από οδικά ατυχήματα.

Λύσεις της φύσης για την βελτίωση αστικού κλίματος (1)

Διαφήμιση