Αρχική COVID-19 Global Witness: 212 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δολοφονήθηκαν το 2019

Global Witness: 212 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δολοφονήθηκαν το 2019

0
ακτιβιστες1

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ σείονται από το κίνημα Black Lives Matter και τις δολοφονίες αφροαμερικανών, ένα ακόμη συγκλονιστικό γεγονός με στόχαστρο ακτιβιστές φέρνει στο φως έκθεση του ανεξάρτητου παρατηρητηρίου Global Witness.

Μέσα σε έναν μόνο χρόνο, το 2019, ειδικά στην Κολομβία και στις Φιλιππίνες, δολοφονήθηκαν 212 ακτιβιστές, αριθμός κατά 30% μεγαλύτερος από τους 164 νεκρούς του 2018 και τους 11 του 2017!

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία, τουλάχιστον τέσσερις ακτιβιστές δολοφονούνταν κάθε εβδομάδα την περσινή χρονιά, ενώ ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, καθώς οι ακτιβιστές ήταν πιο εύκολος στόχος, εφόσον παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» στα σπίτια τους.

Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τη γη τους και το φυσικό περιβάλλον – που εναντιώθηκαν στις εξορυκτικές δραστηριότητες, την καταστροφή των εκτάσεών τους για αγροτικές καλλιέργειες, την υλοτόμηση και τις παράνομες συμμορίες. Το 40% των θυμάτων ανήκαν σε αυτόχθονες κοινότητες.

Επιδείνωση της κατάστασης λόγω COVID-19

Στην Κολομβία, οι δολοφονίες ακτιβιστών έχουν διπλασιαστεί από πέρσι, φτάνοντας τις 64 – ειδικά στην περιφέρεια όπου οι εγκληματικές συμμορίες -και δη εκείνες που ανήκουν στα καρτέλ ναρκωτικών- δρουν ανεξέλεγκτα. Τον Μάρτιο, οι Omar και Ernesto Guasiruma, αρχηγοί των ιθαγενών, δολοφονήθηκαν μετά από συνάντησή τους με τοπικό δήμαρχο, θετικό στον κορωνοϊό. Στη συμπλοκή τραυματίστηκαν και 2 συγγενείς των θυμάτων.

Στη Βραζιλία, όπου θανατώθηκαν 24 άτομα, οι κοινότητες των ιθαγενών -όπως έχει γράψει και το ecozen- κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω της πανδημίας με τους ηγέτες τους να κατηγορούν τον πρόεδρο Μπολσονάρο ότι εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να τους εξοντώσει.

Στο πλευρό των ακτιβιστών

Global Witness: 212 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δολοφονήθηκαν το 2019 Παουλίνιο Παϊακάν

“Οι περισσότερες καταστρατηγήσεις των περιβαλλοντικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν σχέση με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την διαφθορά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος” τονίζει η Rachel Cox, συνεργάτης της Global Witness. “Οι υπερασπιστές της Γης και του περιβάλλοντος αντιτάσσονται σε αυτή την κατάσταση. Αν επιθυμούμε πραγματικά να κάνουμε σχέδια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, της ασφάλειας, της υγείας και του ευ ζην γενικότερα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ουσιαστικές αιτίες του κακού και να ταχθούμε στο πλευρό των ακτιβιστών”.

Φιλιππίνες

Global Witness: 212 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δολοφονήθηκαν το 2019

Οι δολοφονίες ακτιβιστών συνεχίζονται όμως και στις Φιλιππίνες, τη χώρα που κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό το 2018 με 48 νεκρούς. Στις 7 Απριλίου 2019, δολοφονήθηκε ο ιθαγενής ηγέτης Datu Kaylo Bontolan, ο οποίος μαχόταν κατά της εμπορικής υλοτομίας και της μεταλλευτικής δραστηριότητας στον τόπο καταγωγής του όπου και είχε επιστρέψει για να τον υπερασπιστεί.

Στην Ευρώπη

romania forest

Παρόλο που η Ευρώπη είχε τα λιγότερα θύματα, μέσα στο 2019 δύο ακτιβιστές δολοφονήθηκαν στη Ρουμανία καθώς επιχειρούσαν να αποτρέψουν την παράνομη υλοτόμηση ενός από τα αρχαιότερα και πολυτιμότερα δάση του πλανήτη.

Πηγή: Guardian

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here