Αρχική Ενέργεια Γερμανία: Στην τιμόνι της ΕΕ χωρίς ξεκάθαρους στόχους για το κλίμα

Γερμανία: Στην τιμόνι της ΕΕ χωρίς ξεκάθαρους στόχους για το κλίμα

0
germany2
Διαφήμιση

Με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γερμανία την Τετάρτη 1η Ιουλίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier (CDU) παρουσίασε τα σχέδια του για την αναδιάρθρωση της οικονομικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση της χώρας του στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός επισήμανε ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από οικονομική άποψη και να μειώσει τη γραφειοκρατία της ΕΕ μετατρέποντάς την σε «ψηφιακό σταθμό παραγωγής ενέργειας».

Το υδρογόνο στην πρώτη γραμμή

Γερμανία: Στην τιμόνι της ΕΕ χωρίς ξεκάθαρους στόχους για το κλίμα

Ο Altmaier αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο θέμα του κλίματος και της ενέργειας και ειδικότερα στο «πράσινο υδρογόνο» εξηγώντας ότι στόχος δεν είναι μόνο η διαφύλαξη της γερμανικής και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αλλά και η εξεύρεση των καλύτερων τρόπων ώστε ο συγκεκριμένος τομέας να γίνει πιο ανθεκτικός. Παράλληλα, όμως, υποστήριξε την στροφή της χώρας του στο υδρογόνο.

Σύμφωνα με την εθνική στρατηγική για το υδρογόνο, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα στα 5 GW έως το 2030 και στα 10 GW έως το 2040. Για να τα καταφέρει πρόκειται να επενδύσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες επιχειρήσεις και έρευνα.

Η κυβέρνηση Μέρκελ προτίθεται μάλιστα να εκμεταλλευτεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για να προωθήσει περαιτέρω τη δημιουργία αγορών και υποδομών απαραίτητων για το υδρογόνο εντός της ΕΕ και να κερδίσει «εταίρους για εισαγωγές πράσινης ενέργειας».

Νέος στόχος για το κλίμα

Γερμανία: Στην τιμόνι της ΕΕ χωρίς ξεκάθαρους στόχους για το κλίμα

Όσο για το κλίμα, ο Altmaier στηρίζει τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.

Ωστόσο, ως γνωστόν, τα κράτη μέλη έχουν θέσει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουν τις κλιματικές τους φιλοδοξίες για τα επόμενα δέκα χρόνια, φτάνοντας στο 50-55% έως το 2030. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφασιστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στο Συμβούλιο της ΕΕ υπό τη γερμανική Προεδρία, η οποία πάντως δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί του θέματος.

Κενό για την Πράσινη Συμφωνία

ρύποι, κλιματική αλλαγή

Το πρώτο σχέδιο προγράμματος της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ είναι κενό περιεχομένου όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έγραφε πριν λίγο καιρό το euractiv.de, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα ασαφές, χωρίς λεπτομέρειες και κοστολογήσεις.

Διαφήμιση