Αρχική Καινοτομία Εξελίξεις στο CERN με νέα σωματιδιακή ανακάλυψη

Εξελίξεις στο CERN με νέα σωματιδιακή ανακάλυψη

0
Cern Globe Γενεύη
Cern Globe Γενεύη. Φωτό από geneve.com
Διαφήμιση

Εξελίξεις από το CERN, όπου πραγματοποιήθηκε νέα ανακάλυψη σωματιδίου που αναμένεται να αποκαλύψει πληροφορίες για τα δομικά στοιχεία της ύλης και εντοπίζεται για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του προγράμματος “Beauty” του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) είδαν ένα σωματίδιο τεσσάρων κουάρκ και μάλιστα τη χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα “εξωτική” ανακάλυψη.

Τα κουάρκ ενώνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν σύνθετα σωματίδια, γνωστά ως αδρόνια. Έτσι, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα αυτή ανακάλυψη θα τους επιτρέψει να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα κουάρκ “δένονται” ή συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν αυτά τα πιο σύνθετα σωματίδια, που με τη σειρά τους φτιάχνουν την ύλη γύρω μας.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα “The Independent”, τα κουάρκ συνήθως συνδέονται μεταξύ τους σε ομάδες των δύο ή των τριών. Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια ερευνητές υποστηρίζουν πως ενδεχομένως να υπάρχουν αδρόνια που σχηματίζονται από τέσσερα ή και πέντε κουάρκ.

Επιστημονικές ομάδες έχουν δημιουργήσει διάφορα πειράματα τα τελευταία χρόνια, που τους επέτρεψαν να δουν αυτά τα ιδιαίτερα σωματίδια.

Όλες τις προηγούμενες φορές, τα εν λόγω σωματίδια ήταν σχηματισμένα από συγκεκριμένα είδη κουάρκ. “Τα σωματίδια από τέσσερα κουάρκ είναι πολύ εξωτικά και αυτό που μόλις ανακαλύψαμε είναι το πρώτο που είναι σχηματισμένο από τέσσερα κουάρκ του ίδιου τύπου και πιο συγκεκριμένα δύο charm κουάρκ και δύο charm αντικουάρκ” δήλωσε ο Τζιοβάνι Πασαλέβα, εκπρόσωπός τύπου του ερευνητικού προγράμματος.

Ενώ συμπλήρωσε πως “Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμά μας και άλλα πειράματα έχουν εντοπίσει τετρακουάρκ με δύο βαριά κουάρκ το πολύ και όχι πάνω από δύο κουάρκ του ίδιου τύπου”.

Οι μελετητές θα αξιοποιήσουν τώρα αυτό το περίεργο σωματίδιο για να αποδείξουν νέες θεωρίες για τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται τα κουάρκ είπε ο Κρις Παρκς από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ο άνθρωπος που αναμένεται να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του προγράμματος.

Πηγή: cnn.gr

Διαφήμιση