Αρχική Ζώα ΑΡΧΕΛΩΝ: Μετ’ εμποδίων η προστασία των θαλάσσιων χελωνών λόγω COVID-19

ΑΡΧΕΛΩΝ: Μετ’ εμποδίων η προστασία των θαλάσσιων χελωνών λόγω COVID-19

0
tagging ZAK20 Anna Lamaj
Διαφήμιση

Η “νέα πραγματικότητα” που έφερε η πανδημία COVID-19 ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει και το έργο των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία ευάλωτων ειδών ζώων. Για τους επιστήμονες της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ που ασχολείται με τις θαλάσσιες χελώνες, η παρακολούθηση του είδους είναι φέτος ακόμη πιο δύσκολη.

Ωστόσο, με πολύ λιγότερους εθελοντές και τις απαραίτητες προφυλάξεις, ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποφάσισε να συνεχίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαμορφώνοντας ένα ανώτατο ορίου συμμετοχών κάθε εβδομάδα.

Μείωση εθελοντών κατά 50%

ΑΡΧΕΛΩΝ: Μετ' εμποδίων η προστασία των θαλάσσιων χελωνών λόγω COVID-19

Δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις εθελοντών που έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενα προγράμματα και όσων επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο από 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των εθελοντών που επιβεβαιώθηκε τελικά για τη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία και το Κέντρο Διάσωσης, είναι λιγότερος από το μισό των προηγούμενων ετών.

Τα προγράμματα του Ρεθύμνου και του Λακωνικού υλοποιούνται από προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ και μέχρι 5 εθελοντές που θα μείνουν μέχρι το τέλος της περιόδου ωοτοκίας. Οι παραλίες ωοτοκίας των Χανίων, της Μεσσαράς στην Κρήτη και της Κορώνης στη νότια Πελοπόννησο παρακολουθούνται μέχρι στιγμής από τοπικούς εθελοντές. Τα προγράμματα του Αμβρακικού και της Δυτικής Ελλάδας θα υλοποιηθούν από το προσωπικό σε άλλες ημερομηνίες.

Εκκόλαψη με προσοχή και από τις τοπικές κοινωνίες

ΑΡΧΕΛΩΝ: Μετ' εμποδίων η προστασία των θαλάσσιων χελωνών λόγω COVID-19

Όμως η περίοδος ωοτοκίας προχωρά. Σύντομα θα εκκολαφθούν οι νεοσσοί και οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ θα είναι εκεί για να την καταγράψουν, με τη μόνη διαφορά ότι φέτος οι εκπαιδευμένοι εθελοντές δεν θα σκιάσουν τις φωλιές πριν εκκολαφθούν.

Σε συγκεκριμένους τομείς ωοτοκίας στον κόλπο της Κυπαρισσίας, στο Λακωνικό, στην Κορώνη, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στη Μεσσαρά θα πρέπει να βοηθήσει η τοπική κοινωνία: Σε αυτά τα σημεία, υπάρχουν τοπικές επιχειρήσεις και / ή δημόσια φώτα ακριβώς δίπλα στην παραλία. Εάν τα φώτα χαμηλώσουν, καλυφθούν ή σβήσουν τελείως μετά τις 11 το βράδυ, χιλιάδες νεοσσοί θα χάσουν τον δρόμο τους και θα καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα.

Σχετική υπενθύμιση θα στείλει η οργάνωση στις τοπικές αρχές. Υπάρχουν άλλωστε νομικές διατάξεις που υπαγορεύουν τη μείωση της φωτορύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας, κάτι που γνωρίζουν οι τοπικές αρχές και οι επιχειρήσεις.

Διαφήμιση