Αρχική Ελλάδα 465 Ευρωβουλευτές: “Βέτο” στις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

465 Ευρωβουλευτές: “Βέτο” στις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

0
synodos ΕΕ
Διαφήμιση

Βέτο” στις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέτουν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές. Όπως υποστηρίζουν σε σχετικό κείμενο, παρόλο που το ταμείο ανάκαμψης αποτελεί «ιστορική κίνηση», οι μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ΕΕ όπως η Πράσινη Συμφωνία και το πρόγραμμα «Digital Agenda for Europe» κινδυνεύουν. Οι Ευρωβουλευτές προβάλλουν σοβαρές διαφωνίες αναφορικά με το ποσό της χρηματοδότησης, μιλούν για μεγάλες περικοπές και καταγγέλλουν γενικότερη αποδυνάμωση των προσπαθειών για την προάσπιση του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Στο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 465 θετικές ψήφους έναντι 150 αρνητικών και 67 αποχών, οι ευρωβουλευτές θρηνούν επίσης τα θύματα του κορωνοϊού και αποτίουν φόρο τιμής σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίστηκαν ενάντια στην πανδημία, τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν συλλογικό καθήκον αλληλεγγύης».

Ανεπαρκής η χρηματοδότηση

465 Ευρωβουλευτές:

Αν και το Κοινοβούλιο χαιρετίζει την αποδοχή εκ μέρους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενός ταμείου ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις «τεράστιες περικοπές στις συνιστώσες των επιχορηγήσεων» και ζητούν την πλήρη συμμετοχή του ΕΚ στο μέσο ανάκαμψης, το οποίο «δεν δίνει επίσημο ρόλο στα εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Περικοπές στο ΠΔΠ

465 Ευρωβουλευτές:

Όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλ. τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τις περικοπές σε προγράμματα που στοχεύουν στο μέλλον και θεωρούν ότι «αυτό θα υπονομεύσει τα θεμέλια μιας βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης».

Εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ για το κλίμα, την ψηφιακή μετάβαση, την υγεία, τη νεολαία, τον πολιτισμό, την έρευνα ή τη διαχείριση των συνόρων «αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο άμεσης πτώσης της χρηματοδότησής τους μεταξύ 2020 και 2021», σύμφωνα με το ψήφισμα, ενώ από το 2024 «ο προϋπολογισμός της ΕΕ συνολικά θα βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2020, θέτοντας σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ».

Όχι σε μια κακή συμφωνία

commission, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν

Λόγω των παραπάνω θεμάτων, το Κοινοβούλιο δεν αποδέχεται την πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ 2021-2027 στην υφιστάμενη μορφή της και «δεν θα περιοριστεί στο να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις». Το ΕΚ είναι «διατεθειμένο να αρνηθεί να δώσει την έγκρισή του για το ΠΔΠ έως ότου επιτευχθεί ικανοποιητική συμφωνία κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου», ιδανικά μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου το αργότερο για να διασφαλιστεί η ομαλή εκκίνηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων το 2021.

Σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί νέα πρόταση για το ΠΔΠ έγκαιρα, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι το Άρθρο 312(4) ΣΛΕΕ προβλέπει την προσωρινή παράταση των ανώτατων ορίων του τελευταίου έτους του ισχύοντος ΠΔΠΔ (2020), καθώς και ότι κάτι τέτοιο συνάδει πλήρως με το σχέδιο ανάκαμψης και την θέσπιση νέων προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΠΔΠ.

Αποδυνάμωση του κράτους δικαίου

belgium; brussels; country; eu; eu summit; europe; european council; european council offices; european union; european union summit; flag; flags; leader; leaders; state; summit; architecture; building; council of the european union; design; europa buildi

Το Κοινοβούλιο «εκφράζει τη βαθιά λύπη του» για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “αποδυνάμωσε σημαντικά τις προσπάθειες της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου για την προάσπιση του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο πλαίσιο του ΠΔΠ και του σχεδίου ανάκαμψης”, υπενθυμίζοντας ότι ο Κανονισμός για το Κράτος Δικαίου θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.

Αποπληρωμή του ευρωπαϊκού χρέους

Χρήματα - Λεφτά

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν εκ νέου ότι το Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει το ΠΔΠ αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ίδιων πόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μιας δέσμης νέων ίδιων πόρων έως το τέλος του ΠΔΠ 2021-2027 η οποία είναι απαραίτητη για να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος της αποπληρωμής του σχεδίου ανάκαμψης.

Πιστεύουν ακόμη ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του σχεδίου αποπληρωμής και ότι, χωρίς περαιτέρω περικοπές σε προγράμματα της ΕΕ ή αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών, η δημιουργία νέων ιδίων πόρων είναι «η μόνη μέθοδος αποπληρωμής που είναι αποδεκτή για το Κοινοβούλιο».

Απαραίτητη η αναθεώρηση

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Το Κοινοβούλιο ζητά να τεθεί σε ισχύ μια νομικά δεσμευτική ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ το αργότερο έως το τέλος του 2024 και τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να αφορά τα ανώτατα όρια για την περίοδο 2025-2027, τη θέσπιση πρόσθετων ίδιων πόρων και την εφαρμογή των στόχων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Διαφήμιση