Αρχική Υγεία - Διατροφή 28 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – ΠΟΥ: «Μέλλον χωρίς ηπατίτιδα»

28 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – ΠΟΥ: «Μέλλον χωρίς ηπατίτιδα»

0
ηπατίτιδα
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου. Με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την ιική ηπατίτιδα.

Μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλεί μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως ένα μέλλον χωρίς ηπατίτιδα είναι εφικτό με μια κοινή προσπάθεια. Και καλεί όλες τις χώρες να συνεργαστούν για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το 2030.

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 2020

  • 325 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ιογενή ηπατίτιδα Β και Γ.
  • 900.000 θάνατοι ετησίως που προκαλούνται από μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β.
  • 10% των ανθρώπων που ζουν με ηπατίτιδα Β και 19% που ζουν με ηπατίτιδα C γνωρίζουν την κατάσταση της ηπατίτιδας τους.
  • 42% των παιδιών, παγκοσμίως, έχουν πρόσβαση στη δόση γέννησης του εμβολίου ηπατίτιδας Β.

ΠΟΥ: «Μέλλον χωρίς ηπατίτιδα»

Το φετινό θέμα του ΠΟΥ είναι «μέλλον χωρίς ηπατίτιδα». Με έμφαση στην πρόληψη της ηπατίτιδας Β μεταξύ μητέρων και νεογνών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 250 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χρόνια λοίμωξη από HBV.

Τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Περίπου το 90% των παιδιών που έχουν μολυνθεί με HBV κατά το πρώτο έτος της ζωής τους γίνονται χρόνιοι φορείς του HBV. Ο HBV επιτίθεται στο συκώτι και διεκδικεί τη ζωή σχεδόν 900.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.

Σήμερα ο ΠΟΥ δημοσιεύει νέες συστάσεις σχετικά με την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί.

  • ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ τη μόλυνση στα νεογέννητα. Όλα τα νεογέννητα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β κατά τη γέννηση. Ακολουθούμενη από τουλάχιστον 2 επιπλέον δόσεις.
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ από ΜΗΤΕΡΑ προς ΠΑΙΔΙ. Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται τακτικά για ηπατίτιδα Β, HIV και σύφιλη. Και να λαμβάνουν θεραπεία εάν χρειάζεται.
  • ΜΗΝ “ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΞΩ” ΚΑΝΕΝΑΝ. Ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, δοκιμών και θεραπείας ηπατίτιδας. Συμπεριλαμβανομένων ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, ατόμων σε φυλακές, μεταναστών και άλλων πληθυσμών που πλήττονται πολύ.
  • ΕΠΑΙΝΕΣΤΕ την πρόσβαση σε δοκιμές και θεραπεία. Η έγκαιρη εξέταση και θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του ήπατος και άλλες σοβαρές ηπατικές παθήσεις.
  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΤΕ βασικές υπηρεσίες ηπατίτιδας κατά τη διάρκεια του COVID-19. Οι υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας για την ηπατίτιδα – όπως η εμβολιασμός των βρεφών, οι υπηρεσίες μείωσης της βλάβης και η συνεχής θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας Β – είναι απαραίτητες ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Διαφήμιση