Αρχική Περιβάλλον Υφυπουργός Περιβάλλοντος: Απαντήσεις για την αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι

Υφυπουργός Περιβάλλοντος: Απαντήσεις για την αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι

0
Πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής
Διαφήμιση

Φως στο πολυσυζητημένο θέμα των αυθαίρετων κτισμάτων στο Μάτι ρίχνει με συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι μετά την πυρκαγιά του 2018 έχουν νομιμοποιηθεί ελάχιστα αυθαίρετα κτίσματα. “Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει αυθαίρετα προ του 2011 να τακτοποιούνται υπό προϋποθέσεις και υπό κατηγορίες. Αυτά που δεν έχουν τακτοποιηθεί με βάση τις δηλώσεις αυθαιρέτων που έχουν γίνει, γιατί ενδέχεται να υπάρχουν κάποια αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί αυτά θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, αυτά που δηλώθηκαν είναι γύρω στο 50% των αυθαιρέτων σε όλη την έκταση. Δηλαδή γύρω στα 500 αυθαίρετα“.

Χαρακτήρισε το θέμα ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες αυθαιρέτων, όπως: νομιμοποιημένα πλήρως με παλαιότερες νομοθεσίες, αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί με τις τελευταίες νομοθεσίες των οποίων όμως οι δηλώσεις δεν έχουν ελεγχθεί κατά πόσον είναι ακριβείς.

“Θα ήθελα να τα γκρεμίσουμε όλα”

Μάτι

Ο υφυπουργός τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά γύρω στις 800 χιλιάδες αδήλωτα αυθαίρετα: “Εγώ θα ήθελα να τα γκρεμίσουμε όλα αλλά προφανώς δεν είναι ρεαλιστικό. Άρα δεν μπορούμε να πάρουμε αποκλειστικά το Μάτι, δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε την αυστηρότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή όταν δεν έχει γκρεμιστεί σχεδόν κανένα αυθαίρετο επί δεκαετίες”.

Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προχωρήσουν οι 147 κατεδαφίσεις στο Μάτι, καθώς κρίνονται απαραίτητες για να αποκτήσει η περιοχή ένα αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας. Πρόκειται κυρίως για κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε ρέματα. “Ήδη αυτά τα 140 που θα γκρεμίσουμε είναι περισσότερα από όσα αυθαίρετα έχουν γκρεμιστεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Το σήμα που δίνουμε στους υπόλοιπους είναι ότι αρχίζουν οι κατεδαφίσεις” είπε χαρακτηριστικά.

Η αυθαιρεσία και η πυρκαγιά

Υφυπουργός Περιβάλλοντος: Απαντήσεις για την αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι

Όσο για τον βαθμό που η αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι ευθύνεται για την καταστροφή, υποστήριξε ότι περιοχές σαν το Μάτι υπάρχουν χιλιάδες και πολλές από αυτές έχουν πιάσει φωτιές, σε καμία όμως δεν κάηκε άνθρωπος: “Στο Μάτι κάηκαν 102 άρα λοιπόν κάτι άλλο συνέβη. Για την πυρκαγιά προφανώς δεν φταίνε τα αυθαίρετα, αυτό όμως το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι δυσκόλεψε”, κατέληξε.

Διαφήμιση