Αρχική Πολιτισμός Βρετανία: Νεολιθική ανακάλυψη άνευ προηγουμένου δίπλα στο Στόουνχεντζ

Βρετανία: Νεολιθική ανακάλυψη άνευ προηγουμένου δίπλα στο Στόουνχεντζ

0
Durrington Walls
Το νεολθικό "Durrington Walls" στο Wiltshire βρίσκεται στο κέντρο της νέας ανακάλυψης. Φωτογραφία: Heritage Images/Getty όπως δημοσιεύθηκε στο theguardian.com
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Άνευ προηγουμένου η ανακάλυψη νεολιθικής κατασκευής 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Στόουνχεντζ. Πρόκειται για ένα κύκλο με βαθείς λάκκους συνολικής διαμέτρου 2 χιλιομέτρων, που όχι μόνο προκάλεσε τεράστια έκπληξη στους αρχαιολόγους, αλλά και το περιγράφουν ως τη μεγαλύτερη προϊστορική κατασκευή που έχει βρεθεί ποτέ στη Βρετανία.

Η μοναδική αυτή κυκλική κατασκευή περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 λάκκους με διάμετρο άνω των 10 μέτρων και βάθος 5 μέτρα. Η κατασκευή φαίνεται πως “οριοθετεί” το “Durrington Walls”, έναν από τους γνωστότερους νεολιθικούς οικισμούς της Βρετανίας, ο οποίος προς έκπληξη όλων, τυχαίνει να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της νέας ανακάλυψης.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν πως πρόκειται για την οριοθέτηση μίας “ιερής ζώνης” που πρέπει να έχει σχέση με τους πρώτους γεωργούς που έζησαν εκεί, αλλά και με την ανέγερση του Στόουνχεντζ.

Το μυστήριο 4.500 ετών

Όποιοι κατασκεύασαν το Στόουνχεντζ, ευθυγράμμισαν και αυτούς τους λάκκους. Η κυκλική δομή, κατασκευαστικό επίτευγμα που βρέθηκε στο Salisbury Plain, κοντά στο Amesbury του Wiltshire ανάγεται όμοια με το Στόουνχεντζ στα 4500 έτη πριν.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας Vincent Gaffney, που ηγείται της έρευνας δήλωσε χαρακτηριστικά “Αυτή είναι μια ανακάλυψη χωρίς προηγούμενο, τεράστιας σημασίας μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βασικοί ερευνητές του Στόουνχεντζ και του περιβάλλοντα χώρου έχουν μείνει έκπληκτοι από την κλίμακα της κατασκευής, αλλά και από το γεγονός ότι δεν είχε ήδη ανακαλυφθεί αφού βρίσκεται και τόσο κοντά στο Στόουνχεντζ!”

Βρετανία: Νεολιθική ανακάλυψη άνευ προηγουμένου δίπλα στο Στόουνχεντζ
Στόουνχεντζ

Με την ανακάλυψη αυτή, ως νέο δεδομένο, τώρα πιστεύεται ότι αυτές οι πρώτες αγροτικές κοινωνίες είχαν αναμφίβολα αναπτύξει ένα σύστημα μέτρησης. Διαφορετικά, προκειμένου να κατασκευαστεί τόσο συμμετρικά κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν να μετρήσουν εκατοντάδες βήματα. Οι λάκκοι έχουν κατά μέσο όρο απόσταση 864 μέτρων από το σημείο του φράκτη του Durrington Wall. Ενώ, δυστύχημα αποτελεί ότι το 40% του “κύκλου” δεν είναι πλέον διαθέσιμο για μελέτη, λόγω της σύγχρονης ανάπτυξης.

Τι μπορεί να εξυπηρετούσε

Ενώ, οι πέτρες του Στόουνχεντζ έχουν τοποθετηθεί σε συσχετισμό με τα ηλιοστάσια ή τα ακραία όρια της κίνησης του Ήλιου, ο Gaffney δηλώνει ότι το κυκλικό σχήμα της τωρινής ανακάλυψης αναφέρεται σε “τεράστια κοσμολογική δήλωση και την ανάγκη αυτή να χαραχθεί στη γη“.

Λέει χαρακτηριστικά “Το Στόουνχεντζ έχει ξεκάθαρα σύνδεση με τις εποχές και το πέρασμα του χρόνου, μέσα από το θερινό ηλιοστάσιο. Αλλά με τους νέους Λάκκους του Durrington, δεν είναι το πέρασμα του χρόνου, αλλά η ένωση μέσω ενός κύκλου “πηγαδιών” κοσμολογικής σημασίας”.

Η οριοθέτηση αυτή, μπορεί να οδηγούσε ανθρώπους εντός ενός ιερού τόπου στο κέντρο του ή και να τους προειδοποιούσε να μείνουν μακρυά…

Πηγή ρεπορτάζ theguardian.com

Διαφήμιση