Αρχική Καταστροφές Tα σημερινά επίπεδα CO2 είναι τα μεγαλύτερα στα τελευταία 23 εκατ. χρόνια

Tα σημερινά επίπεδα CO2 είναι τα μεγαλύτερα στα τελευταία 23 εκατ. χρόνια

0
rypansi
Διαφήμιση

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι υψηλότερα από ότι ήταν τα τελευταία 23 εκατομμύρια χρόνια.
Πολύ περισσότερο…πίσω από ότι πιστεύαμε, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη του Brian Schubert από το πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας Lafayette.

Οι ερευνητές λένε ότι τα σημερινά υψηλά επίπεδα CO2 είναι άμεσο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και κυμαίνονται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί στο γεωλογικό χρονοδιάγραμμα.

Στην έρευνα η ομάδα του πανεπιστημίου, χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική μέτρησης άνθρακα. Και μελέτησε τις αλλαγές στην ποσότητα CO2 στην ατμόσφαιρα.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες βασίζονταν σε δείγματα από πυρήνες πάγου, για να μετρήσουν τις διακυμάνσεις στα επίπεδα του ατμοσφαιρικού CO2.

Η νέα τεχνική μέτρησης του CO2

ρήτρα CO2

Η νέα τεχνική περιλαμβάνει τη μέτρηση των σχετικών ποσοτήτων δύο σταθερών ισοτόπων άνθρακα σε απολιθωμένα φυτά.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να υπολογίσουν τη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα όταν μεγάλωναν τα φυτά.

Πρόκειται για μια μελέτη επόμενου επιπέδου που μετρά τη σχετική ποσότητα των ισοτόπων άνθρακα (του άνθρακα-12 και του άνθρακα-13) σε ορυκτά φυτικά υλικά και υπολογίζει τη συγκέντρωση CO2 της ατμόσφαιρας κάτω από την οποία αναπτύχθηκαν τότε τα φυτά.

Δημιούργησαν ένα νέο χρονοδιάγραμμα και δεν βρήκαν στοιχεία για σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα CO2 όπως σήμερα, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της ιστορίας.

Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή

co2

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η απότομη κλιματική αλλαγή είναι μοναδική στην πρόσφατη γεωλογική ιστορία.
Και ζητούν άμεση δράση για την αντιμετώπιση του ζητήματος προτού επιδεινωθεί.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Geosociety, δείχνει ότι τα οικοσυστήματα και οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε μικρότερες αλλαγές στο CO2 από ότι πιστεύαμε προηγουμένως.

“Το σημερινό CO2 υπερβαίνει τα υψηλότερα επίπεδα που γνώρισε η Γη τουλάχιστον από το Μιοκένιο, επισημαίνοντας περαιτέρω τη σημερινή διαταραχή των καθιερωμένων τάσεων CO2 στην ατμόσφαιρα της Γης”, αναφέρει η ομάδα.

Διαφήμιση