Αρχική Special Topics Οριστικό τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης με νομοσχέδιο αυτό τον μήνα

Οριστικό τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης με νομοσχέδιο αυτό τον μήνα

0
πλαστικά μιας χρήσης
Διαφήμιση

Οριστικό τέλος μπαίνει στην χρήση σε μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, τάπερ, κύπελα και ποτήρια, μπουκάλια ποτών, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Αυτό τον μήνα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης. Στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η εναρμόνιση της Ελλάδας με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

“Από την 1η Ιουλίου 2021 όλα τα πλαστικά μίας χρήσης θα αποσυρθούν”, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εγκαινιάζοντας, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη την εκστρατεία “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης”.

Ήδη είναι στον “αέρα” η ιστοσελίδα της καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης”, από τα αρχικά των λέξεων Single Use Plastic Free, στη διεύθυνση www.supfree.gr.

Αναλυτικά τα προϊόντα

πλαστικά μιας χρήσης

Ειδικότερα, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που καλύπτονται από το άρθρο 5 σχετικά με περιορισμούς διάθεσης στην αγορά είναι τα εξής:

  1. Μπατονέτες, εκτός εάν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 90/385/ΕΟΚ του Συμβουλίου (1) ή της οδηγίας 93/42/ΕΟΚ του Συμβουλίου (2)·
  2. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού)
  3. Πιάτα
  4. Καλαμάκια, εκτός εάν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 90/385/ΕΟΚ ή της οδηγίας 93/42/ΕΟΚ
  5. Αναδευτήρες ποτών
  6. Ξυλάκια που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών για τέτοια ξυλάκια·
  7. Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:
    α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος
    β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο
    γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα και πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα
  8. Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους.
  9. Κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Οδηγία

plastika mpoukalia

Η Οδηγία ΕΕ 2019/904 ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και ορίζει:

  • Τη μείωση και σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων.
  • Την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης.
  • Την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υλικών ως πρώτης ύλης (π.χ. 25% έως 2025, 30% έως 2030).
  • Τη συντεταγμένη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
  • Απαιτήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα.
  • Απαιτήσεις σχετικά με τη σήμανση.

Σύμφωνα με την Οδηγία, στην Ευρώπη το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης αντιστοιχούν στο 50% και τα είδη αλιείας στο 27% του συνόλου.

Διαφήμιση