Αρχική COVID-19 Γιατί ο κορονοϊός χτυπά πιο σκληρά τους άντρες

Γιατί ο κορονοϊός χτυπά πιο σκληρά τους άντρες

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Παγκοσμίως τα περισσότερα θύματα της πανδημίας είναι άντρες. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Wuhan της Κίνας, μέχρι σήμερα τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει.
Και επιβεβαιώνουν ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από το Covid-19 από ότι οι γυναίκες.

Σύμφωνα με το Science αυτό οφείλεται στις ορμόνες. Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι τα ανδρογόνα -ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη – φαίνεται να ενισχύουν την ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρα.

Τι έδειξαν οι έρευνες σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη

Κορονοϊός

Τα επιστημονικά δεδομένα στηρίζονται σε αποτελέσματα Covid-19 σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη και σε εργαστηριακές μελέτες για το πώς τα ανδρογόνα ρυθμίζουν τα βασικά γονίδια.
Παρατηρήσεις στην Ισπανία δείχνουν ότι ένας δυσανάλογος αριθμός ανδρών με φαλάκρα – που συνδέεται με ένα ισχυρό ανδρογόνο – καταλήγει σε νοσοκομεία με Covid-19.

Οι ερευνητές σπεύδουν να δοκιμάσουν ήδη εγκεκριμένα φάρμακα που μπλοκάρουν τα αποτελέσματα των ανδρογόνων, με την ελπίδα να επιβραδύνουν τον ιό.

Τώρα, οι επιστήμονες βρίσκονται στο μονοπάτι ενός μηχανισμού για αυτήν την αρσενική…μεροληψία. Μια προσπάθεια που καθοδηγείται από ερευνητές καρκίνου του προστάτη, οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση για τα ανδρογόνα.

Παρόλο που οι ερευνητές τη σύνδεση ανδρογόνων προειδοποιούν ότι η υπόθεσή τους παραμένει ακριβώς μέχρι να επιβεβαιωθεί σε εργαστηριακές και κλινικές μελέτες, είναι αισιόδοξοι.

Το ένζυμο TMPRSS2

Κορονοϊός

Η καθηγήτρια Christina Jamieson του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC) του Σαν Ντιέγκο, μελετά τον καρκίνο του προστάτη. Και ανακάλυψε πως το ένζυμο TMPRSS2 -που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο είδος προστάτη- βοηθά τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα.

Η μόλυνση με το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το Covid-19, βασίζεται εν μέρει στο TMPRSS2.
Ένα ένζυμο που δεσμεύεται με μεμβράνη. Το TMPRSS2 διασπά την πρωτεΐνη “ακίδα” στην επιφάνεια του κοροναϊού, επιτρέποντας του να συντηχθεί με τη μεμβράνη του κυττάρου ξενιστή και να μπει μέσα στο κύτταρο.

Ο Andrea Alimonti, επικεφαλής της μοριακής ογκολογίας στο Università della Svizzera, ενίσχυσε την σχέση ανδρογόνων με τον ιό.
Εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 42.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη στο Βένετο στην Ιταλία.
Όπως διαπίστωσε οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (ADT) – φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης – προστατεύονταν από μολύνσεις SARS-CoV-2.

“Δεδομένου ότι τα επίπεδα TMPRSS2 βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανδρογόνων όχι μόνο στον προστάτη αλλά και στον πνεύμονα, προτείνουμε την υπόθεση ότι οι θεραπείες στερήσεων ανδρογόνων (ADTs) μπορούν να προστατεύσουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη από μολύνσεις SARS-CoV-2”.

Οι επιστήμονες μέχρι να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα τους σε εργαστηριακές και κλινικές μελέτες, είναι αισιόδοξοι.
“Όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν το ίδιο πράγμα, αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό”, λέει η Christina Jamieson.

Διαφήμιση