Αρχική Πολιτισμός Νέες δηλώσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Νέες δηλώσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

0
Αγία Σοφία, εσωτερικό.
Αγία Σοφία, εσωτερικό.
Διαφήμιση

Λίγο πριν αποφασιστεί από του τουρκικό ΣτΕ, εάν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί, ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίτ Γκιούλ, τάχθηκε υπέρ της μετατροπής αυτής με χθεσινές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκιούλ παραχώρησε στις 22 Ιουνίου συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει εφαρμογή του Νόμου περί ιδρυμάτων της Τουρκίας, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του.

Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία ανήκει ήδη από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, προτού ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Επιπρόσθετα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσγλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και αναφερόμενος στο θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε λόγο για ζήτημα “κυριαρχικών δικαιωμάτων”. Όπως αναμεταδίδει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτόξευσε βολές κατά της Ελλάδας, λέγοντας: “Η Αθήνα δε μπορεί να δίνει οδηγίες. Δε πρόκειται να κάνουμε κάτι που δε μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν”.

Πηγή cnn.gr

Διαφήμιση