Αρχική Διάστημα Νέα έρευνα: 36 οι ικανοί επικοινωνίας εξωγήινοι πολιτισμοί

Νέα έρευνα: 36 οι ικανοί επικοινωνίας εξωγήινοι πολιτισμοί

0
VLA
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 36 είναι ο πιθανότερος αριθμός εξωγήινων πολιτισμών εντός γαλαξία, που θα ήταν ικανοί να επικοινωνήσουν μαζί μας. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από νέους υπολογισμούς που σκοπό είχαν, όχι μόνο να διερευνήσουν αυτή τη πιθανότητα, αλλά και να ρίξουν φως στη δική μας προοπτική ως πολιτισμό.

“Νομίζω ότι είναι υπερβολικά σημαντικό και ενθουσιάζει, καθώς για πρώτη φορά στ’αλήθεια έχουμε έναν υπολογισμό για αυτό τον αριθμό ενεργών, ευφυών, ικανών να επικοινωνήσουν πολιτισμών, με τον οποίο θα μπορούσαμε δυνητικά να επικοινωνήσουμε, ανακαλύπτοντας ότι υπάρχει κι άλλη ζωή στο σύμπαν – κάτι το οποίο αποτέλεσε ερώτημα χιλιάδων ετών και ακόμα μένει αναπάντητο“, ανέφερε ο Christopher Conselice, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Η εξίσωση του Drake

Νέα έρευνα: 36 οι ικανοί επικοινωνίας εξωγήινοι πολιτισμοί
O Frank Drake, ήταν κάτι σαν σούπερ σταρ της αστρονομίας όταν παρουσίασε την εξίσωσή του -Flickr

Το 1961 ο αστρονόμος Frank Drake πρότεινε αυτό που έγινε γνωστό ως η “εξίσωση του Drake”, θέτοντας επτά παράγοντες που θα έπρεπε να είναι γνωστοί προκειμένου να υπολογίσουμε τον αριθμό ικανών επικοινωνίας εξωγήινων πολιτισμών. Αυτοί περιελάμβαναν από τον μέσο όρο αστεριών που σχηματίζονται κάθε χρόνο στο γαλαξία, έως και τη χρονική διάρκεια που απαιτείται προκειμένου ένας ευφυής πολιτισμός να καταστεί ικανός να εκπέμψει ανιχνεύσιμα μηνύματα στο διάστημα.

Ωστόσο, μόνο ένας από τους παράγοντες ήταν μετρήσιμος και άρα υπήρχε αδυναμία χρήσης της εξίσωσης. “Υπολογισμοί από την εξίσωση του Drake έχουν κυμανθεί από το μηδέν έως και μερικά δισεκατομμύρια πολιτισμούς – είναι περισσότερο εργαλείο για να σκεπτόμαστε ερωτήσεις παρά κάτι που στην πραγματικότητα έχει λύση” είπε χαρακτηριστικά ο Conselice.

Οι νέοι υπολογισμοί

Σήμερα, ο Conselice και ο Tom Westby, αναφέρουν στο Astrophysical Journal πως επαναπροσδιόρισαν την εξίσωση με νέα δεδομένα και υποθέσεις ώστε να προκύψουν οι υπολογισμοί τους.

“Βασικά, κάναμε την υπόθεση ότι ευφυής ζωή θα σχηματιζόταν σε παρόμοιους με τη Γη πλανήτες όπως συνέβη στη Γη, δηλαδή ότι μέσα σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια θα σχηματιζόταν ως φυσική εξελικτική διαδικασία” λέει ο ερευνητής.

Η υπόθεση, γνωστή ως Αστροβιολογική Αρχή του Κοπέρνικου, είναι σωστή επειδή οτιδήποτε, από μια χημική αντίδραση έως και η δημιουργία ενός πλανήτη είναι γνωστό ότι μπορεί να προκύψουν εάν οι συνθήκες είναι οι σωστές. “Με τον επιστημονικό τρόπο, και όχι με τυχαίο τρόπο ή οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια εξήγησης, θα πρέπει να περιμένουμε να υπάρχουν τουλάχιστον τόσοι πολιτισμοί στο γαλαξία μας”, τόνισε.

Μάλιστα ο Conselice είπε χαρακτηριστικά “Δε θα είμασταν και σουπερ σοκαρισμένοι αν τους βλέπαμε“, θεωρώντας ότι η εξωγήινη ζωή θα είχε ομοιότητα σε εμφάνιση με τη ζωή στη Γη.

Με τα πιο “αυστηρά” όρια υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη για παράδειγμα, ότι η ζωή στη Γη χρειάζεται μεταξύ 4.5 και 5.5 δις έτη για να προκύψει μετά από το σχηματισμό ενός πλανήτη, είναι πιθανό να υπάρχουν από 4 έως 211 ευφυής πολιτισμοί στον Milky Way (σημ. ο γαλαξίας που περιλαμβάνει και το δικό μας ηλιακό σύστημα), με τους 36 ως πιο πιθανό αριθμό.

Milky Way
Ο γαλαξίας μας “Milky Way” όπως φαίνεται από τη Γη. Φωτογραφία από User:Moondigger – wikimedia

Μάλιστα ο ερευνητής τονίζει ότι αυτός ο αριθμός είναι συντηρητικός, καθώς βασίζεται για παράδειγμα και στο πόσα χρόνια ο δικός μας πολιτισμός εκπέμπει σήματα στο διάστημα. Περίοδος μόνο 100 ετών έως τώρα.

Θα πρέπει να επιβιώσουμε άλλα 6.120 χρόνια για αμφίδρομη επικοινωνία

“Είναι αρκετά μακρυά….17.000 έτη φωτός είναι ο υπολογισμός μας για τον κοντινότερο”, λέει ο Conselice. Ενώ σύμφωνα με την έρευνά του, αναφέρει “Εάν εντοπίσουμε κάτι πιο κοντά μας..αυτό θα ήταν μια καλή ένδειξη ότι η διάρκεια επιβίωσης ευφυών πολιτισμών (σε κατάσταση ικανή επικοινωνίας) είναι πολύ μεγαλύτερη από μερικές εκατοντάδες χρόνια. Ότι δηλαδή ένας ευφυής πολιτισμός μπορεί να αντέξει για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια. Όσο πιο πολλούς βρούμε σε κοντινή απόσταση, τόσο πιο ευοίωνο φαντάζει και για τη διάρκεια ζωής και του δικού μας πολιτισμού”.

Απόψεις από την επιστημονική κοινότητα

Ο Δρ. Oliver Shorttle, ειδικός στους εξωηλιακούς πλανήτες από το University of Cambridge, ο οποίος δεν είχε σχέση με την έρευνα, δήλωσε ότι αρκετοί και μάλιστα όχι πλήρως κατανοητοί παράγοντες δεν έπρεπε να επιλεγούν προκειμένου να πραγματοποιηθούν αυτοί οι υπολογισμοί, περιλαμβάνοντας το πως ξεκίνησε η ζωή στη Γη και το ότι πολλοί παρόμοιοι με τη Γη πλανήτες που θεωρούνται κατοικήσιμοι, αν μπορούν όντως να υποστηρίξουν τη ζωή.

Η Δρ. Patricia Sanchez-Baracaldo, ειδικός στο πως η Γη έγινε κατοικήσιμη, από το  University of Bristol, ήταν πιο “ζεστή”, εξήγησε όμως ότι πολλές εξελίξεις έπρεπε να πραγματοποιηθούν στη Γη για να ευδοκιμήσουν οι συνθήκες που επέτρεψαν σε πολύπλοκες μορφές ζωής να υπάρξουν, όπως η φωτοσύνθεση. “Αλλά ναι, εάν εμείς εξελιχθήκαμε σε αυτό τον πλανήτη, είναι πιθανό ότι ευφυής ζωή εξελίχθηκε σε κάποιο άλλο τμήμα του σύμπαντος” είπε.

“Είναι ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, αλλά είναι ένα αποτέλεσμα που είναι αδύνατον να επαληθεύσουμε χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους”, είπε ο καθηγητής Andrew Coates, του Mullard Space Science Laboratory του University College London.

ESA Exomars robot
H αποστολή για τον Άρη καθυστέρησε για το 2022. ESA Exomars robot – φωτογραφία από spacenews.com

Εξήγησε ότι οι υποθέσεις των Conselice και Westby είναι λογικές αλλά ίσως προς το παρόν να επικεντρώσουμε την αναζήτηση επισκεπτόμενοι τη  “γειτονιά” μας. “Για παράδειγμα με το Rosalind Franklin Exomars 2022 ρόβερ στον Άρη και με μελλοντικές αποστολές στην Ευρώπη, τον Εγκέλαδο και τον Τιτάνα (τους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου). “Είναι μια συναρπαστική στιγμή για την αναζήτηση ζωής αλλού” κατέληξε.

Πηγές: THE ASTROPHYSICAL JOURNAL, theguardian.com

Διαφήμιση