Αρχική Ειδήσεις Μισθοί “τριών ταχυτήτων” – Αναλυτικά μειώσεις και επιδόματα

Μισθοί “τριών ταχυτήτων” – Αναλυτικά μειώσεις και επιδόματα

0
Χρήματα Λεφτά
Διαφήμιση

Από 399 έως 534 ευρώ θα είναι οι μισθοί αυτό το καλοκαίρι, για τρεις ταχύτητες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων λόγω της πανδημίας.

Από χθες και για όλο το καλοκαίρι τρέχει το οριζόντιο σχήμα “Συν – Εργασία”. Που μειώνει χρόνο εργασίας και καθαρό μισθό.
Ταυτόχρονα λειτουργεί το σχήμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Και η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα στους κλάδους του τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, εστίασης.

Μικρότερο εισόδημα θα υπολογίζουν οι εποχικοί που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, καθώς θα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στα 399,25 ευρώ ανά μήνα, για το τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος.

Αναλυτικά οι 3 ταχύτητες

Μισθοί

  • Εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης και θα εισπράττουν ειδική αποζημίωση έως και 534 ευρώ ανά μήνα. Αφορά στην πλειοψηφία εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές.
  • Εργαζόμενοι που θα εντάσσονται μήνα – μήνα στον μηχανισμό Συν – εργασία, θα έχουν μείωση καθαρού μισθού έως 16,5%.
    Θα εισπράττουν στο τέλος του μήνα τον μισό καθαρό μισθό τους από τον εργοδότη. Και από το κράτος το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα ένα επιπλέον ποσό ως συμπλήρωμα. Το ποσό αυτό θα αναπληρώνει την απώλεια μισθού ώστε να μην χάνει 50% του μισθού του αλλά περίπου το 20%.
  • Εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα εισπράττουν για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Παράλληλη εφαρμογή αναστολών και “Συν – Εργασίας”

Τα δυο πρώτα εργαλεία, των αναστολών και της “Συν – Εργασίας” μπορούν να εφαρμόζονται παράλληλα εντός της ίδιας επιχείρησης. Για διαφορετικούς εργαζόμενους ή και διαδοχικά για τον ίδιο εργαζόμενο.

Αρκεί η δήλωση του εργοδότη για ένταξη του εργαζόμενου στο “Συν – Εργασία” ώστε να λογίζεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας του ως οριστικά ανακληθείσα από την ημερομηνία ένταξής του στον Μηχανισμό.

Ο σχεδιασμός θα γίνεται ανά μήνα ανάλογα με την πορεία της επιχείρησης και τις λειτουργικές ανάγκες του επιχειρηματία. Κατ΄ εξαίρεση, για την πρώτη εφαρμογή του “Συν – Εργασία” η διαδικασία ένταξης αφορά στο χρονικό διάστημα 15/6 -30/6.

Παρέχεται, δηλαδή, η ευελιξία στον εργοδότη να θέσει ένα μέρος του προσωπικού σε αναστολή. Και να διατηρήσει ένα άλλο τμήμα σε ενεργή απασχόληση και να το εντάξει στο “Συν – εργασία” για να μειώσει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του.

Τον επόμενο μήνα μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό του και να μειώσει τις αναστολές αν έχουν αυξηθεί οι λειτουργικές του ανάγκες. Όσοι μισθωτοί βγαίνουν από την αναστολή μπορούν να μπαίνουν απευθείας στο “Συν- εργασία”.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, που ανακαλούνται οριστικά σε ενεργή απασχόληση δεν μπορούν να μπουν ξανά σε αναστολή. Στις επιχειρήσεις που επιτρέπονται οι αναστολές, το πρόγραμμα “Συν – Εργασία” μπορεί να εφαρμόζεται για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων που δεν τελούν σε αναστολή.

Που επιτρέπονται οι αναστολές το καλοκαίρι

  • Έως 30/6 στις επιχειρήσεις εστίασης
  • Έως 31/7 στις επιχειρήσεις τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών
  • Έως 30/9 στα εποχικά ξενοδοχεία – καταλύματα και στα τουριστικά λεωφορεία

Η “Συν – Εργασία” εφαρμόζεται οριζόντια στις επιχειρήσεις που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ. Ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι.

Η “οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας” που αντιστοιχεί στο 60% του καθαρού μισθού που χάνει ο εργαζόμενος λόγω μειωμένου ωραρίου (ο εργοδότης μειώνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας έως και 50%) θα καταβάλλεται εντός του πρώτου 10ημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού.
Για τον Ιούνιο δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και για τον Ιούλιο το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.

Πως θα γίνονται οι πληρωμές

Τα ποσά θα πιστώνονται απευθείας από το υπουργείο Εργασίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών που εντάσσονται. Χωρίς την μεσολάβηση του εργοδότη, ο οποίος θα πρέπει να δηλώνει το ΙΒΑΝ του λογαριασμού μισθοδοσίας του εργαζόμενου.

Για την είσπραξη της οικονομικής ενίσχυσης δεν απαιτείται αίτηση / δήλωση του εργαζόμενου.
Η ένταξη θα γίνεται ανά μήνα (κατ εξαίρεση για την πρώτη εφαρμογή η διαδικασία ένταξης αφορά στο διάστημα 15/6/2020-30/6/2020). Και οι εργοδότες πρέπει να υποβάλλουν (η αίτηση ένταξης στο “Εργάνη” υποβάλλεται πριν την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας) δυο αιτήσεις :

  • Μία την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την οποία δηλώνουν τα ακαθάριστα έσοδά τους
  • Μια στην “Εργάνη” με την οποία θα αιτούνται την ένταξή τους στον Μηχανισμό σε δύο φάσεις.

1. Συν – Εργασία

Σπαστά θα εισπράττει τον μισθό του ο εργαζόμενος που θα εντάσσεται στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» το 4μηνο 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου.

Ειδικά για τον Ιούνιο μπορεί να ενταχθεί μόνο για 15 ημέρες (από 15/6 – 30/6). Το ίδιο ισχύει και για τον Οκτώβριο.

Αντίθετα για το σύνολο του μήνα μπορεί να ενταχθεί για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Τι θα εισπράττει ο εργαζόμενος

Στο τέλος του μήνα τον μειωμένο έως και 50% καθαρό μισθό του από τον εργοδότη.

Εντός του πρώτου 10ημέρου του επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού, την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος.

Ο εργοδότης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν – Εργασία» θα καταβάλει στον μισθωτό τις καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν στον χρόνο εργασίας του. Δηλαδή τις καθαρές αποδοχές του ονομαστικού του μισθού μειωμένες έως και 50%.

Το κράτος θα καταβάλλει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εργαζόμενου το 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών, που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχεται εργασία.

Εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη», με την οποία δηλώνουν:

  • Τις μηνιαίες μικτές και καθαρές αποδοχές των εργαζομένων
  • Τις καταβαλλόμενες αποδοχές κατά το μήνα ένταξής τους με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας
  • Τον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ
  • Την τράπεζα πληρωμής μισθοδοσίας του δικαιούχου-εργαζομένου.

Με βάση αυτή την δήλωση, οι εργαζόμενοι θα εισπράττουν στη συνέχεια από το υπουργείο Εργασίας την συμπλήρωση του μισθού τους.

Ο καθαρός κατώτατος μισθός, που διαμορφώνεται στα 550 ευρώ μετά την μείωση των εισφορών που ισχύει από 1η Ιουνίου.

Λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, καθώς σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη υπολείπονται του καθαρού κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι “χαμένοι και οι κερδισμένοι” εργαζόμενοι

Μισθοί

Με τον μηχανισμό αυτό, λόγω και των μειωμένων φόρων, η συνολική αναπλήρωση του εισοδήματος κυμαίνεται – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού.

Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά.

Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται στην ίδια περιοχή.

Η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Οι επιχειρήσεις προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως 50%. Είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Χωρίς περιορισμό ως προς τον τρόπο μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα ένας μισθωτός που απασχολείται 5ήμερο 8ωρο και εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα, θα μπορούσε να εργαστεί 5ήμερο 4ωρο – μείωση 50% ή 3ήμερο 8ωρο – μείωση 40%.

Η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό.

Η δήλωση/αίτηση ένταξης του εργοδότη στο «Εργάνη» υποβάλλεται εκ των προτέρων και το αργότερο πριν την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας.

Η ένταξη θα γίνεται μήνα – μήνα μέσα στο 4μηνο από 15/06 έως 15/10. Κατ’ εξαίρεση και ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του Μηχανισμού η διαδικασία ένταξης αφορά στο χρονικό διάστημα 15/6/2020 – 30/6/2020.

Οι αιτήσεις των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν καλούνται ανά μήνα να προαναγγέλλουν το διάστημα για το μήνα για τον οποίο θα κάνουν χρήση της ρύθμισης στο ειδικό έντυπο “ΑΙΤΗΣΗ/ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»”.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από την ΑΑΔΕ λόγω μη πλήρωσης των εν λόγω κριτηρίων, τότε η αίτηση θεωρείται ως μη γενόμενη. Και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο.

Η διασταύρωση των οικονομικών – φορολογικών στοιχείων και ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ για το εάν ο αιτών εργοδότης πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις ένταξης πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης υποβολής της αίτησης/δήλωσης στο «Εργάνη» από τις επιχειρήσεις και κατόπιν της αποστολής των σχετικών αρχείων από το «Εργάνη» στην ΑΑΔΕ.

Συνεπώς οι εργοδότες μπορεί να δηλώσουν αρχικά τους εργαζόμενους που θέλουν να εντάξουν στο «Συν – Εργασία». Αλλά αν δεν καταφέρουν να ενταχθούν στην επιδότηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τους μισθωτούς ακόμη κι αν αυτοί έχουν ήδη εργαστεί με μειωμένο ωράριο.

Ποιοι εργαζόμενοι εντάσσονται

Στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» εντάσσονται μόνο εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονταν ήδη με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 30η Μαΐου 2020.

Ο Μηχανισμός εφαρμόζεται και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης αλλά μόνο σε όσους διατηρούν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας.
Δεν εντάσσονται εργαζόμενοι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Επιχείριση

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ) ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται, σε σύγκριση με πέρσι.

Ανάλογα με τον μήνα ένταξης στον Μηχανισμό και το είδος των φορολογικών βιβλίων, η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στο άθροισμα του κύκλου εργασιών από Μάρτιο και εφεξής και του αντίστοιχου αθροίσματος της ίδιας περιόδου πέρσι.

Παράδειγμα

Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν για το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2019.

Αντίστοιχα όσοι θα ενταχθούν για τον Ιούλιο, πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου – Απριλίου – Μαίου 2019. Για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ελέγχεται το άθροισμα Μαρτίου έως και Ιουνίου.

Ο εργοδότης δεν μπορεί να εντάξει στον Μηχανισμό εργαζόμενους που τελούν παράλληλα σε αναστολή. Μπορεί όμως να ανακαλέσει την αναστολή και να τους εντάξει απευθείας στο πρόγραμμα.

Στην περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή της αίτησης/δήλωσης του εργοδότη για την ένταξή τους στον Μηχανισμό, η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον Μηχανισμό και εφεξής.

2. Αναστολές Συμβάσεων και 534 ευρώ

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας που επαναλειτουργούν υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν κατά μέσο όρο τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και κατά προτεραιότητα τους εργαζομένους που απασχολήθηκαν την περσινή σεζόν.

Αμέσως μετά μπορούν να τους θέσουν όλους ή κάποιους σε αναστολή έως και τον Σεπτέμβριο (30/9). Επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν πέρσι και μπορούν να τους θέσουν σε αναστολή.

Ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι

Όσοι εποχικοί εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που υπολογίζεται με ποσό βάσης τα 534 ευρώ για 30 ημέρες.

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις από 1/6 έως 30/9.

Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ ανά μήνα) για όλο το 4μηνο από 1/6 έως 30/9.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται για το χρονικό διάστημα της αναστολής 534 ευρώ ανά μήνα, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.
Αν η αναστολή ανακληθεί οριστικά, η ειδική αποζημίωση υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής – 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες εποχικών ξενοδοχείων και τουριστικών λεωφορεία

Οι εργοδότες εποχικών ξενοδοχείων και τουριστικών λεωφορεία που επαναλειτουργούν υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη» με την οποία δηλώνουν:

  • Τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή
  • Τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου.
  • Οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν τη δήλωση αυθημερόν, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Ειδικά οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Τα προσωπικά στοιχεία και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της δήλωσης του εργοδότη ή τα στοιχεία του εργοδότη που δεν επαναλειτούργησε αντλούνται αυτόματα.

Ημερομηνίες των δηλώσεων

Ο μισθωτός δηλώνει ΙΒΑΝ και αν μισθώνει κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου. Οι δηλώσεις θα γίνουν:

  • Από 1/7 έως και 7/7 : δηλώσεις στην «Εργάνη» εργοδοτών που επαναλειτουργούν συγκεντρωτικά για τον Ιούνιο (οι εργαζόμενοι από 1/7 έως και 8/7) και στην πλατφόρμα supportemployees εργαζομένων εποχικών επιχειρήσεων που δεν επαναλειτουργούν.
  • Από 1/8 έως και 7/8 : δηλώσεις στην «Εργάνη» εργοδοτών που επαναλειτουργούν συγκεντρωτικά για τον Ιούλιο (οι εργαζόμενοι από 1/8 έως και 8/8) και εργαζομένων εποχικών επιχειρήσεων που δεν επαναλειτουργούν.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Με την ίδια λογική θα υποβάλλονται οι δηλώσεις για τον Αύγουστο (από 1/9 έως και 7/9) και τον Σεπτέμβριο (από 1/10 έως και 7/10).
Οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης θα γίνουν για όλους :

  • Από 13/7 έως και 14/7 αποζημίωση Ιουνίου
  • Από 10/8 έως και 12/8 αποζημίωση Ιουλίου
  • Από 10/9 έως και 11/9 αποζημίωση Αυγούστου
  • Από 12/10 έως και 14/10 αποζημίωση Σεπτεμβρίου

Αναστολές και ρήτρα πληρότητας

Εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία που επαναλειτουργούν υποχρεούνται να προβαίνουν σε οριστική ανάκληση των αναστολών με ρήτρα πληρότητας:

  • 20% πληρότητα – οριστική ανάκληση τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων
  • 50% πληρότητα –τουλάχιστον των 2/3
  • 80% πληρότητα –όλων των συμβάσεων

Οι εργοδότες μπορούν να εντάσσουν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» τους εργαζόμενους, των οποίων η αναστολή έχει ανακληθεί οριστικά και οι συμβάσεις τους είναι πλήρους απασχόλησης έως 30/9/2020.
Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν την οριστική ανάκληση με ειδικό έντυπο στο «Εργάνη».

Επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών

Οι επιχειρήσεις τουρισμού (π.χ. ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας κ.α.), μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού μπορούν να κάνουν χρήση των αναστολών για έως 60 ημέρες αθροιστικά (30 ημέρες ανά μήνα) τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Οι επιχειρήσεις εστίασης για έως 30 ημέρες και μόνο για Ιούνιο. Και οι δυο κατηγορίες μπορούν :

  • Να παρατείνουν την αναστολή για μισθωτούς που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή
  • Να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους

Οι επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων.

Για όσο κάνουν χρήση του μέτρου, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις μέχρι την 30η Ιουνίου οι επιχειρήσεις εστίασης και μέχρι 31η Ιουλίου οι υπόλοιπες. Μετά τη λήξη της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν για 30 ημέρες τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Δεν συμπεριλαμβάνονται οι παραιτούμενοι, οι συνταξιοδοτούμενοι και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.
Οι ανωτέρω επιχειρήσεις μπορούν να:

  • Κάνουν χρήση του μηχανισμού «Συν – Εργασία» για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους που δεν τελούν σε αναστολή ή για εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί οριστική ανάκληση.
  • Προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής για κάλυψη έκτακτων αναγκών
  • Εφαρμόζουν έκτακτη τηλεργασία

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής με βάση υπολογισμού 534 ευρώ για 30 ημέρες.

Οι επιχειρήσεις προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση αναστολών είτε βεβαίωση παράτασης, δηλώνοντας τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή ανακαλείται.

Οι εργαζόμενοι, εφόσον παρατείνεται η αναστολή τους, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν δήλωση. Αν μπαίνουν για πρώτη φορά σε αναστολή πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη». Οι δηλώσεις των εργοδοτών υποβάλλονται για Ιούνιο συγκεντρωτικά από 1/7 έως 7/7 (οι εργαζόμενοι από 1/7 έως και 8/7).

Η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης θα πραγματοποιηθεί από 13/7 έως και 14/7. Αντίστοιχα, οι δηλώσεις εργοδοτών για Ιούλιο θα υποβάλλονται 1/8 έως και 7/8 (οι εργαζόμενοι έως και 8/8) και η καταβολή της αποζημίωσης από 10/8 έως και 12/8.

Εντός του πρώτου δεκαήμερου μετά από κάθε πλήρη συνεχόμενο μήνα εγγεγραμμένης ανεργίας θα πραγματοποιείται η καταβολή της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Αυτό διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιήσει εντός των επόμενων 24ωρων ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι άνεργοι – δικαιούχοι θα πρέπει να καταχωρούν ή και να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους.

Για παράδειγμα, η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση για τον Ιούνιο θα καταβληθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

3. Εποχικοί που δεν θα επαναπροσληφθούν

Εντός του πρώτου δεκαήμερου μετά από κάθε πλήρη συνεχόμενο μήνα εγγεγραμμένης ανεργίας θα πραγματοποιείται η καταβολή της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Για παράδειγμα, η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση για τον Ιούνιο θα καταβληθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

  • Δικαιούχοι είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Και οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και 5 ημέρες.
  • Όσοι απολύθηκαν από επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook. Και οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο 2020.

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβαν οι δικαιούχοι.

Για όσους, δηλαδή, λαμβάνουν το βασικό ποσό της τακτικής επιδότησης θα είναι 399,25 ευρώ ανά μήνα. Η έκτακτη αποζημίωση θα δοθεί για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι δικαιούχοι θα εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για να επικαιροποιήσουν:

  • Τα καταχωρισμένα στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού ατομικά τους στοιχεία και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού τους (IBAN).
  • Θα πρέπει να δηλώσουν με προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι. Και ότι από την σύμβασή τους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Καθώς και ότι σε περίπτωση ανάληψης εργασίας θα ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόσημα.

Διαφήμιση