Αρχική COVID-19 Μέχρι ένα μέτρο μπορεί να φθάσουν σταγονίδια ανθρώπου με μάσκα που βήχει

Μέχρι ένα μέτρο μπορεί να φθάσουν σταγονίδια ανθρώπου με μάσκα που βήχει

0
μάσκα για COVID-19

Μπορεί η μάσκα προσώπου παρόλο να επιβραδύνει την εξάπλωση του Covid-19, αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Ιδιαίτερα αν βήχει συχνά αυτός που τη φοράει.

Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη ομάδας με επικεφαλής με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής “Physics of Fluids”, χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να “χαρτογραφήσουν” με ακρίβεια την αναμενόμενη εκτίναξη σταγονιδίων από έναν άνθρωπο με μάσκα, ο οποίος βήχει κατ’ επανάληψη.

Κορονοϊός Μικρά μεμονωμένα σταγονίδια σάλιου μπορούν να πεταχτούν από τις άκρες της μάσκας και να φθάσουν σε απόσταση ακόμη και έως ενός μέτρου.
Προηγούμενη μελέτη της ίδια ερευνητικής ομάδας είχε δείξει πως όταν βήχει κάποιος χωρίς μάσκα, σταγονίδια σάλιου μπορούν να ταξιδέψουν σε απόσταση έως έξι μέτρων μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα.

Όταν κανείς δεν φοράει μάσκα, τα περισσότερα σταγονίδια του βήχα ταξιδεύουν έως 70 εκατοστά. Με τη μάσκα μειώνονται στη μισή περίπου απόσταση.

Όμως και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν ορισμένα μεμονωμένα σταγονίδια που ταξιδεύουν πέρα από τα 70 εκατοστά.

Μέχρι ένα μέτρο μπορεί να φθάσουν σταγονίδια ανθρώπου με μάσκα που βήχει

Η αποτελεσματικότητα της μάσκας μειώνεται όσο συνεχίζεται ο βήχας, λένε οι επιστήμονες. Μετά από δέκα “κύκλους” βήχα, η αποτελεσματικότητα μπορεί να μειωθεί κατά 8%. Ποσοστό που αυξάνεται με βήχα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνουν τόσο η αναγκαία δοσολογία όσο και η χρονική διάρκεια έκθεσης στον ιό για να μολυνθεί κανείς, δεν είναι γνωστά. Και πιθανότατα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέχρι ένα μέτρο μπορεί να φθάσουν σταγονίδια ανθρώπου με μάσκα που βήχει

Όσον αφορά στο μέγεθος των εκτοξευόμενων σωματιδίων με το βήχα, η διάμετρος τους είναι μεγαλύτερη, όταν κανείς δεν φοράει μάσκα. Επίσης η συγκέντρωση των σταγονιδίων στον αέρα αυξάνεται σταδιακά, όταν δεν γίνεται χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, είναι σημαντικό να γίνεται καλή προσαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο. Ακόμη και όταν είναι σφιχτή, υπάρχουν πάντα μικρά ανοίγματα γύρω-γύρω, που μπορούν να οδηγήσουν σε διαφυγή σταγονιδίων μολυσμένων με τον ιό.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here