Αρχική Μεταφορές Μέτρα 100 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ανακοίνωσε ο Κ....

Μέτρα 100 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

0
μητσοτάκης
Διαφήμιση

Μέτρα 100 εκατομμυρίων ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες για την ηλεκτροκίνηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση πριν από λίγο.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, θα υπογραφεί και η Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης μεταξύ Υπουργείων και φορέων.

“Αυτή την τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον.

Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων”.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.

Έχοντας δίπλα του στην εξέδρα το πρώτο Ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φτιάχτηκε στη Σύρο, Enfield 8000, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως κατασκευάστηκε πολύ πριν την εποχή του.
Και έδωσε στη δημοσιότητα τους άξονες του προγράμματος. Για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί, στα επαγγελματικά και ιδιωτικά οχήματα, καθώς και σε ηλεκτρικά δίκυκλα, ποδήλατα και πατίνια.

Όφελος στην τσέπη των καταναλωτών από την ηλεκτροκίνηση

Ηλεκτροκίνηση
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με 100 εκατομμύρια ευρώ την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Και το όφελος σε κάθε ιδιώτη για την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος θα αγγίζει τα 10.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πολίτης που θα αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα θα έχει όφελος έως και 2.000 ευρώ το χρόνο, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

Επίσης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο. Ενώ θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στόχος έως το 2030 το 30% των οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα

Μέτρα 100 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα το 0,3% στην Ελλάδα είναι ηλεκτρικά οχήματα. Και στόχος είναι έως το 2030 το ποσοστό να έχει αυξηθεί στο 30%.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανακοίνωσε μείωση 15% για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Για τα επαγγελματικά οχήματα ταξί, η μείωση θα είναι 25%, ώστε να γίνει γρήγορη αντικατάσταση των ρυπογόνων.
Για τους εταιρικούς χρήστες ανέφερε πως θα εκπίπτει το 50%, ενώ για τα νησιά, το ποσοστό θα αυξάνεται στο 70%.

Για τα σημεία φόρτισης ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί μητρώο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο θα υπάρχει διασύνδεση και διαλειτουργικότητα.
Για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την απολιγνιτοποίηση προβλέπονται μειώσεις φόρων και λοιπών βαρών ύψους 5%. Καθώς και εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για κάθε μία πρόσληψη.

Για τα οχήματα του δημοσίου είπε πως τον Αύγουστο του 2021, το 25% των οχημάτων που θα αγοράζονται θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Διαφήμιση