Αρχική Υγεία - Διατροφή Κικίλιας: η ομιλία του στο Web Talk του World Jewish Congress

Κικίλιας: η ομιλία του στο Web Talk του World Jewish Congress

0
Κικίλιας, Κορονοϊός
Βασίλης Κικίλιας

Κατά τη διάρκεια του WebTalk του παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (WJC), συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αναφέρθηκε σε θέματα όπως στα μέτρα και τις παρεμβάσεις που οδήγησαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, αλλά και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η επιτυχία στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κορονοϊού

Κορονοϊός, Κικίλιας

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η επιτυχία της χώρας μας βασίστηκε κυρίως στους εξαιρετικούς επαγγελματίες του Ε.Σ.Υ. – ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό –  στο ΕΚΑΒ και φυσικά στους επιστήμονες του ΕΟΔΥ που εντόπισαν το πρώτο κρούσμα και όλη αυτή την περίοδο, με ενδελεχή ιχνηλάτηση, κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Όσον αφορά στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο υπουργός επισήμανε τη δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε σχετικά με την ελλιπή ενημέρωση για τα μέτρα και τις αποφάσεις που λάμβανε η κάθε χώρα. Ενώ, αυτό αποτέλεσε και το λόγο που είχε προτείνει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας μεταξύ κρατών-μελών για τη γνωστοποίηση πολιτικών και επιστημονικών αποφάσεων που λαμβάνουν τα μέλη σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διεξαγωγή της Σύνοδο των Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κικίλιας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την περίοδο του καλοκαιριού.

Όπως είπε, το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών βασίστηκε στην ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον  προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας, testing και με την ανάπτυξη ενός νέου ισχυρού συστήματος διακομιδών, εναέριων και πλωτών. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν “ακτινωτό” σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι όπως τα καταφέραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα τα καταφέρουμε ξανά. Με σχέδιο, αλληλεγγύη, ατομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας

υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι από το περασμένο φθινόπωρο έχει μπει στη ατζέντα η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου και σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ήδη δρομολογείται η διαδικασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας της υγείας μεταξύ των τριών χωρών.

«Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here