Αρχική Περιβάλλον ΗΠΑ: Η κρίση πρόσβασης σε πόσιμο νερό το 2020

ΗΠΑ: Η κρίση πρόσβασης σε πόσιμο νερό το 2020

0
Τοξικά στο νερό στις ΗΠΑ Matt Route AP the guardiancom
Στις ΗΠΑ, 110 εκ άνθρωποι εκτίθενται σε τοξικά απόβλητα που βρίσκονται μέσα στο νερό που πίνουν. Φωτογραφία της theguardian.com Matt Rourke/AP
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Νέα έρευνα ξεκινά η The Guardian λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές καταναλωτών για την πρόσβαση των πολιτών των ΗΠΑ σε καθαρό νερό, καταγγέλλοντας 2 εκατομμύρια πολίτες χωρίς τη βασική πρόσβαση.

10 χρόνια σαν σήμερα και συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου του 2010, τα Ηνωμένα Έθνη διακήρυξαν το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και πολύ συγκεκριμένα το καθαρό νερό και το επαρκές για “κατάποση, προσωπική υγιεινή, πλύσιμο των ρούχων, προσωπική και οικιακή καθαριότητα“.

Όμως σήμερα, υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ δεν έχουν καν τη βασική πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και τη βασική οικιακή ύδρευση.

Οι αριθμοί σοκάρουν

Ακόμα 30 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε περιοχές χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Ακόμα 110 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε τοξικά χημικά που βρίσκονται στο νερό στο οποίο έχουν πρόσβαση.

Ακόμα 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κομμένη παροχή νερού εξαιτίας της τεράστιας κρίσης αγοραστικής δύναμης στις ΗΠΑ.

Συνυπολογίζοντας κάθε παράγοντα η Αμερική έχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.

Η έρευνα

Νερό

Μάλιστα, ο παραπάνω συνυπολογισμός αιτιών και αριθμών, ώθησε τη γνωστή εφημερίδα The Guardian να ανακοινώσει μια σειρά ερευνών που θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα έχει ως στόχο να υπογραμμίσει και να καταδείξει τις ανισότητες, τη φτώχια, τη ρύπανση και τις εμπορικές δυνάμεις που συμβάλλουν, ενίοτε αλληλεπιδρώντας, στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Επιπρόσθετα κατέδειξε την βιομηχανία “εκατομμυρίων δολαρίων”, αυτή της εμφιάλωσης νερού. Καθώς, φαίνεται να συμβάλει στο πρόβλημα, αφού πολλές εταιρείες εμφιάλωσης αγοράζουν φθηνά δημόσιες πηγές και στη συνέχεια ενδέχεται να αισχροκερδούν πουλώντας το εμφιαλωμένο νερό, συχνά σε περιοχές όπου η δημόσια παροχέτευση είναι μολυσμένη.

Σχετική έρευνα, υπογραμμίζει πως οι πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι χαμηλοί εισοδηματίες, οι κοινότητες φυλών, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία να παραμείνουν υγιείς, να εργαστούν, να πάνε στο σχολείο και να φροντίσουν τις οικογένειές τους.

Η μεταλλωρυχία, η γεωργία και άλλες κερδοφόρες βιομηχανίες φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι, και αυτό να βρίσκεται πάνω και από το δικαίωμα των πολιτών σε πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό νερό.

Πηγή theguardian.com

Διαφήμιση