Αρχική Ανακύκλωση Greenpeace: Επισημάνσεις προς το ΥΠΕΝ για τα πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: Επισημάνσεις προς το ΥΠΕΝ για τα πλαστικά μιας χρήσης

0
Πλαστικά μιας χρήσης
Διαφήμιση

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης απέστειλε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου και της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οργάνωση διερωτάται: “Θα γίνει επιτέλους ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση της πλαστικής σπατάλης με βάση τη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση ή το πρόβλημα θα κρυφτεί για ακόμα μια φορά κάτω από το χαλί, με τεράστιο κόστος για την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον;”

Αντάξιος των προσδοκιών;

Greenpeace: Επισημάνσεις προς το ΥΠΕΝ για τα πλαστικά μιας χρήσης

Η Greenpeace, ζητά από τον υπουργό να φανεί αντάξιος των δηλώσεών του και των προσδοκιών που έχει διαμορφώσει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι πολίτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους έναν τρόπο για να αξιολογήσουν τις προτάσεις του Υπουργείου, για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που μέσα σε λίγα χρόνια έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πλέον αδιαμφισβήτητα παραδείγματα καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος.

“Οι βασικότεροι άξονες, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά την πλαστική ρύπανση, είναι ο δραστικός περιορισμός της κουλτούρας μίας χρήσης, η δημιουργία κινήτρων για την επένδυση σε συστήματα επαναχρησιμοποίησης, η ουσιαστική εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού και ο ειλικρινής διάλογος με την κοινωνία”, τονίζει ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Οι επισημάνσεις της Greenpeace

Greenpeace: Επισημάνσεις προς το ΥΠΕΝ για τα πλαστικά μιας χρήσης

  • Βασική προϋπόθεση σε κάθε τέτοια προσπάθεια είναι η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών. Ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο διαφημίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια, κάνοντας λόγο για “κατάργηση του πλαστικού μίας χρήσης”, αναδεικνύει μια επιφανειακή προσέγγιση του ζητήματος, καθώς δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.
  • Την ίδια στιγμή, ενώ η Οδηγία δίνει σαφείς κατευθύνσεις για κατάργηση της διάθεσης στην αγορά ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, φαίνεται να προκρίνεται η αντικατάστασή τους από άλλα προϊόντα, τα οποία και πάλι θα είναι μίας χρήσης. Θα έπρεπε πλέον να είναι ξεκάθαρο ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν θα επέλθει με αντικατάσταση του πλαστικού από άλλα υλικά μίας χρήσης.
  • Η Διευρυμένη Ευθύνη Παραγωγού θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός κινήτρων με στόχο τον σωστότερο σχεδιασμό των προϊόντων και όχι ως συγχωροχάρτι για τους παραγωγούς ώστε να συνεχίζουν να παράγουν τα ίδια προϊόντα που αποδεδειγμένα συνιστούν πρόβλημα για το περιβάλλον και την κοινωνία.
  • Αντί να εξετάζεται η εφαρμογή, αντίστοιχα με την πλαστική σακούλα, του περιβαλλοντικού τέλους στα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης, προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η δημιουργία ενός πλαισίου κινήτρων για τη δημιουργία συστημάτων επαναχρησιμοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, το βάρος δεν θα πέσει για άλλη μία φορά αποκλειστικά στον τελικό καταναλωτή, ενώ θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Στην περίπτωση που προκριθεί η επιλογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης για τη χωριστή συλλογή των πλαστικών φιαλών, θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση ώστε αυτά τα συστήματα, κάποια στιγμή, να αρχίσουν να δέχονται και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.
  • Τέλος, για άλλη μία φορά τονίζεται ότι η επιλογή της καύσης των απορριμμάτων δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν στις συζητήσεις, καθώς είναι μία επιλογή που δεν συμβαδίζει με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας. Δυστυχώς, τόσο ο Υπουργός όσο και ο αρμόδιος Γραμματέας κ. Γραφάκος, φαίνεται ότι εμμένουν σε αυτήν την επιλογή.

“Οι επιλογές που έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος μπροστά του είναι ξεκάθαρες. Μένει να αποδειχθεί αν με το νέο νομοσχέδιο θα γίνει ένα ουσιαστικότατο βήμα για μία πραγματική κυκλική οικονομία με βάση τη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση, ή αν για άλλη μία φορά θα οδηγηθούμε σε επιλογές που θα διαιωνίσουν ένα πανάκριβο και αναποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων” καταλήγει η οργάνωση.

Δείτε την επιστολή εδώ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Μεγάλος Περίπατος”: Ο δήμαρχος Αθηναίων απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης
Επόμενο άρθροΚίνημα Αλλαγής: Διαδικτυακή εκδήλωση για το περιβάλλον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ