Αρχική Καταστροφές Ο Ευθύμιος Λέκκας καταθέτει για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής

Ο Ευθύμιος Λέκκας καταθέτει για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής

0
ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Διαφήμιση

Η πρωτόγνωρη ένταση της βροχόπτωσης και η πλήρης απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης, είναι οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν τη φονική καταστροφή στην Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017.

Όπως κατέθεσε σήμερα στη δίκη (η οποία έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο) ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, ανάλογο φαινόμενο είχε να παρατηρηθεί στη Δυτική Αττική και δη στη Μάνδρα τουλάχιστον 150 χρόνια. “Ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών”, επισήμανε, προσθέτοντας ότι ένας τεράστιος όγκος φερτών υλικών τριπλασίασε τον όγκο του νερού.

Είπε επίσης ότι το καιρικό φαινόμενο είχε προβλεφθεί πριν δύο ημέρες πριν, ασαφώς όμως “ενώ καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά”.

Άναρχη δόμηση

Ο Ευθύμιος Λέκκας καταθέτει για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε επίσης στην άναρχη δόμηση και την πλήρη απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στη περιοχή.

Όπως εξήγησε, η Μάνδρα χτίστηκε μετά το 1960 στην κοίτη ποταμού χωρίς κανένα απολύτως έργο. Ωστόσο σημείωσε ότι η Μάνδρα δεν είναι εξαίρεση και ότι συνολικά στη χώρα απουσιάζει το δομημένο πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία. “Ενώ ως χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές”.

Άλλωστε, κατέληξε, “μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας για να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο”.

Οι κατηγορούμενοι

πλημμύρες

Για την καταστροφή κατηγορούνται 21 άτομα, μεταξύ τους η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, οι πρώην δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγαρέων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω αλλά και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου. Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα τηςπρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Διαφήμιση