Αρχική COVID-19 Έρευνα: Με τα lockdown αποτράπηκαν περίπου 3 εκ θάνατοι σε 11 χώρες

Έρευνα: Με τα lockdown αποτράπηκαν περίπου 3 εκ θάνατοι σε 11 χώρες

0
Lockdown UK

Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, τα ευρείας κλίμακας lockdown, μείωσαν αρκετά το ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού, με πιθανό αποτέλεσμα την αποτροπή έως και 3,1 εκατομμυρίων θανάτων.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του Imperial College, εξέτασε την επίδραση του lockdown σε 11 χώρες και κατέληξε στο ότι τα ισχυρά μέτρα που επιβλήθηκαν πλειοψηφικά το μήνα Μάρτιο, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του covid -19 κάτω από το 1 ως τις αρχές Μαΐου.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού, είτε επιστημονικά, η λεγόμενη τιμή R, μετρά το μέσο αριθμό ατόμων στους οποίους θα μεταδώσει την ασθένεια ένας φορέας. Όταν αυτή η τιμή είναι πάνω από 1, πιθανότατα θα ακολουθήσει εκθετική αύξηση των προσβεβλημένων ανθρώπων. 

Η επιστήμονες της έρευνας εκτιμούσαν τον αριθμό των μολυσμένων με covid-19 ατόμων μεταξύ 12-15 εκατομμυρίων ως τις αρχές του Μάη και αναφορικά με τις 11 χώρες που διερεύνησαν. Αυτές ήταν οι Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Ενώ, συγκρίνοντας τον αριθμό των καταμετρηθέντων θανάτων με τους θανάτους που προέβλεπε το μοντέλο τους αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα lockdown, βρήκαν ότι περίπου 3,1 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν.

«Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας αυτών των παρεμβάσεων είναι σημαντική, δεδομένου του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπού τους, και μπορεί να δείχνουν ποια πορεία δράσης χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος», ανέφεραν οι ερευνητές σε μια σύνοψη των ευρημάτων τους.

Άλλα 530 εκατομμύρια αποτράπηκαν σε 6 μεγάλες χώρες μαζί

Έρευνα: Με τα lockdown αποτράπηκαν περίπου 3 εκ θάνατοι σε 11 χώρες

Μια δεύτερη μελέτη επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε μαζί με εκείνην του Impirial στο περιοδικό Nature, εκτίμησε πως οι πολιτικές lockdown κατά της μόλυνσης που εφαρμόστηκαν στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία, στο Ιράν, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες απέτρεψαν ή καθυστέρησαν περίπου 530 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19.

Επικεντρώνοντας την ανάλυσή της σε αυτές τις έξι χώρες, η ερευνητική ομάδα των ΗΠΑ συνέκρινε τους ρυθμούς αύξησης της μόλυνσης πριν και μετά την εφαρμογή τουλάχιστον 1.700 τοπικών, περιφερειακών και εθνικών πολιτικών που σχεδιάστηκαν προκειμένου να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξάπλωση της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2.

Βρήκαν ότι χωρίς την εφαρμογή πολιτικών κατά της μόλυνσης, οι αρχικοί ρυθμοί μόλυνσης του SARS-CoV-2 αυξάνονταν κατά 68% την ημέρα στο Ιράν και 38% κατά μέσο όρο την ημέρα στις άλλες πέντε χώρες.

Χρησιμοποιώντας οικονομετρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται συνήθως στην αποτίμηση οικονομικών πολιτικών, βρήκαν ότι τα lockdown επιβράδυναν τον ρυθμό μετάδοσης με «μετρήσιμα επωφελή υγειονομικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here