Αρχική COVID-19 Έρευνα: Ο COVID-19 αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου

Έρευνα: Ο COVID-19 αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου

0
αργό πετρέλαιο
Διαφήμιση

Νέα δεδομένα σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου στην μετά-COVID-19 εποχή, αναδεικνύει στην ετήσια έκθεσή της η νορβηγική εταιρεία Rystad Energy.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα energia.gr σχετικά με την υποθετική στιγμή της μέγιστης πετρελαϊκής παραγωγής, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το peak oil θα συμβεί νωρίτερα από το 2030, δηλαδή το 2027 ή το 2028.

Μείωση κατανάλωσης λόγω lockdown

Έρευνα: Ο COVID-19 αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου

Παγκοσμίως, η κατανάλωση αργού πετρελαίου μειώθηκε έως και το 1/3 στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού τον Απρίλιο, καθώς τα lockdowns και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ανάγκασαν τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, προσθέτει η Rystad Energy.

Η πετρελαϊκή ζήτηση έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. “Οι άνθρωποι δεν θα είναι πλέον πρόθυμοι να ταξιδέψουν αεροπορικώς για κάποιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση της ζήτησης για αεροπορικά καύσιμα (jet fuels)”, επισημαίνει ο Per Magnus Nysveen, επικεφαλής ανάλυσης στη Rystad Energy.

Λιγότερες γεωτρήσεις

Έρευνα: Ο COVID-19 αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου

Η απότομη πτώση των τιμών του αργού θα προκαλέσει μείωση της δραστηριότητας για γεωτρήσεις στο εγγύς μέλλον, οδηγώντας σε μία αύξηση των τιμών μεταξύ 2023 και 2025. Η Rystad Energy υποστηρίζει ότι η πτώση της πετρελαϊκής ζήτησης, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη περιβαλλοντική συνείδηση ​​μεταξύ των επενδυτών, αναμένεται να αποθαρρύνει τους παραγωγούς πετρελαίου να επενδύσουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, που σημαίνει ότι οι περιοχές που προηγουμένως αναμενόταν να διερευνηθούν για πετρέλαιο θα παραμείνουν “ανέγγιχτες”.

Όσο για τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s, υπάρχει πιθανότητα η ζήτηση να μην επιστρέψει καθόλου στα επίπεδα του περασμένου έτους. “Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο για να ανακάμψει, εξαιτίας του συνδυασμού της ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης, της απανθρακοποίησης και των αλλαγών στη συμπεριφορά, αυξάνοντας την πιθανότητα να επήλθε κορύφωση της ζήτησης το 2019″, δήλωσε ο James Leaton, ανώτερο στέλεχος του οίκου.

Καθαρές μορφές ενέργειας

ενεργειακή απεξάρτηση

Στο ίδιο πνεύμα, η βρετανική εταιρεία πετρελαίου BP δήλωσε ότι η πανδημία αναμένεται να επισπεύσει τη μετάβαση σε πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, καθώς απομείωσε την αξία των περιουσιακών της στοιχείων κατά $17.5 δισ. Πρόκειται για  επιβεβαιωμένα αποθέματα (booked reserves) σε δύσκολα κοιτάσματα, τα οποία δεν σκοπεύει να αναπτύξει, προβλέποντας μείωση της τιμής του αργού, αλλά και της ζήτησης. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney, δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ότι η κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου ενδέχεται να έχει ήδη περάσει.

Διαφήμιση