Αρχική Ενέργεια Έρευνα: Η Γερμανία μπλοκάρει τις δράσεις της ΕΕ για το κλίμα;

Έρευνα: Η Γερμανία μπλοκάρει τις δράσεις της ΕΕ για το κλίμα;

0
Ενεργοποιεί μια από τις πρώτες στην Ελλάδα άδεια ΦοΣΕ ΑΠΕ η EUNICE TRADING
Διαφήμιση

Ενώ η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία για ένα εξάμηνο βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, δυο από τις μεγαλύτερες οργανώσεις της Ευρώπης, το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory-CEO) και το LobbyControl, προειδοποιούν ότι η στάση της θέτει σε κίνδυνο τη δράση της ΕΕ για το κλίμα.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα www.zoon.gr, στη σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο φορέων, στηλιτεύεται “η «ερωτική σχέση» της γερμανικής κυβέρνησης με το φυσικό αέριο και η άνευ όρων υποστήριξη στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας“. Και τα δύο χαρακτηρίζονται ως “ξεκάθαρα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η επικείμενη Προεδρία της ΕΕ κινδυνεύει να αποτρέψει την αποτελεσματική δράση της ΕΕ για το κλίμα”.

Η έκθεση

Έρευνα: Η Γερμανία μπλοκάρει τις δράσεις της ΕΕ για το κλίμα;

Η έκθεση “Tainted love” -με τίτλο εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι της Gloria Jones που έκαναν διάσημο οι Soft Cell- που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει βρόμικη, μολυσμένη αγάπη, εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους οι πολυεθνικές μπορούν να επηρεάσουν τις κατευθύνσεις της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ. Παράλληλα  παρουσιάζονται παραδείγματα που έχουν να κάνουν με τα όρια εκπομπών των αυτοκινήτων, την ενεργειακή πολιτική, τη φορολογική πολιτική και τη διαφάνεια.

Αυτοκινητοβιομηχανία

Αυτοκίνητα - κίνηση - αμάξια

Σύμφωνα με τις οργανώσεις η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδυναμώσει τους στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ, είχε εκφράσει τη διαφωνία της Γερμανίας να μειωθούν σε επίπεδο ΕΕ τα όρια ρύπων των αυτοκινήτων πριν από το 2030.

Ορυκτά καύσιμα

Φυσικό αέριο

Αντίστοιχα, είχε υπερθεματίσει το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο σημαντικό αλλά και σέξι… Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να προτάσσει τα ορυκτά καύσιμα συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου ενώ προσπαθεί να συμπεριλάβει τα τελευταία στην κατηγορία των βιώσιμων και πράσινων επενδύσεων!

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η γερμανική Προεδρία προωθήσει παραπλανητικά το υδρογόνο ως καθαρό καύσιμο.

Φορολογική πολιτική

Εθνικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρει το zoon.gr, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να υποστηρίξει προτάσεις της ΕΕ για μεγαλύτερη διαφάνεια στους εταιρικούς φόρους καθώς και την επιβολή φόρου ψηφιακών υπηρεσιών στις πολυεθνικές κολοσσούς της τεχνολογίας.

Διαφήμιση