Αρχική Διάστημα Ενδείξεις: Ο πλανήτης Άρης είχε κάποτε δικό του δακτυλίδι

Ενδείξεις: Ο πλανήτης Άρης είχε κάποτε δικό του δακτυλίδι

0
Άρης δακτύλιος
Διαφήμιση

Ο Άρης είχε κάποτε το δικό του δακτυλίδι; Νέα έρευνα παρέχει τα σχετικά στοιχεία και εξηγείται το πως στο μέλλον μπορεί να ξαναποκτήσει!

Και για να ξεκινήσουμε, ας πούμε καταρχάς ότι ο Άρης διαθέτει δύο δορυφόρους. Το Φόβο και το Δείμο. Τα στοιχεία της έρευνας λοιπόν, έχουν σχέση με τον μικρότερο από τους δύο, τον Δείμο. Αυτός περιστρέφεται γύρω από τον κόκκινο πλανήτη με μια μικρή κλίση σε σχέση με τον ισημερινό του πλανήτη. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί αποτέλεσμα βαρυτικών διαφοροποιήσεων που προέκυψαν από την ύπαρξη πλανητικού δακτυλίου.

“Το ότι η τροχιά του Δείμος δεν είναι στο επίπεδο που θα πρεπε σε σχέση με τον Άρη είχε θεωρηθεί αμελητέο και κανείς δεν έμπαινε στη διαδικασία να προσπαθήσει να το εξηγήσει” σημείωσε ο αστρονόμος Matija Ćuk του SETI Institute.

“Μόλις είχαμε μια μεγάλη νέα ιδέα και το κοιτάξαμε με άλλα μάτια, η τροχιά του Δείμος αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό της“, προσέθεσε.

Άρης
Η επιφάνεια του Άρη

Το 2017, δύο ερευνητές είχαν δημοσιεύσει στο περιοδικό Nature, ότι και ο Άρης, επίσης, είχε κάποτε δακτυλίδι. Διενέργησαν προσομοιώσεις του μεγαλύτερου από τους δύο δορυφόρους του, του Φόβου και βρήκαν ότι θα μπορούσε να είχε σχηματιστεί μετά από την κρούση ενός αστεροειδή στον Άρη, εκτοξεύοντας ύλη στο διάστημα και δημιουργώντας ένα δακτυλίδι. Αυτό το δακτυλίδι ύλης, ενώθηκε μεταγενέστερα σε ένα πρώιμο σχηματισμό του Φόβου, ο οποίος ήταν πολύ μεγαλύτερος από σήμερα.

Τώρα, με τα νέα στοιχεία του SETI, Ο Δείμος έχει προστεθεί στο πεδίο έρευνας και τα ευρήματα φαίνεται να συμπίπτουν απόλυτα με το προηγούμενο μοντέλο.

Με μόλις 1.8 μοίρες απόκλιση από τον ισημερινό του Άρη και με φυσιολογική τροχιά περιστροφής γύρω του σε περίπου 30 ώρες, ο Δείμος δεν έδινε “δικαίωμα υποψίας”.

Ωστόσο, ο Φόβος, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον Άρη, με τροχιά που εκτελεί πλήρη περιστροφή σε 7 ώρες και 39 λεπτά, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζει τον Άρη κατά 1.8 εκατοστά ετησίως!

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι σε 100 εκατομμύρια χρόνια, ο Φόβος θα φτάσει το σημείο Roche, δηλαδή εκείνη την απόσταση από τον Άρη που θα έχει ως συνέπεια την διάλυσή του από τις παλιρροιακές δυνάμεις του πλανήτη!

Πολλά από τα συντρίμμια ίσως σχηματίσουν ένα νέο δακτυλίδι που θα “βρέχει” υλικά πάνω από τον Άρη, αλλά ταυτόχρονα κάποια από αυτά μπορεί να δώσουν μορφή σε ένα νέο μικρότερο Φόβο, ο οποίος θα ωθείται προς τα έξω, την ώρα που το δακτυλίδι θα ωθείται προς τα μέσα.

Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με την έρευνα του 2017 μπορεί να έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Πηγή: sciencealert.com

Διαφήμιση