Αρχική Διάστημα Το Curiosity έκλεισε 7 χρόνια στον Άρη – 7 πράγματα που μάθαμε...

Το Curiosity έκλεισε 7 χρόνια στον Άρη – 7 πράγματα που μάθαμε όλον αυτόν τον καιρό

0
Curiosity rover
Το Curiosity δεν είναι τόσο... μικρό όσο το φαντάζεστε.
Διαφήμιση

Στις 6 Αυγούστου του 2012, μετά από ένα επικό ταξίδι έξι μηνών, το rover Curiosity της NASA έφτασε στο νέο του σπίτι στον Άρη. Για αυτό, γιορτάζουμε την επέτειο του Curiosity (Curiosity’s Landing Day) με μερικά εντυπωσιακά στοιχεία που μας έστειλε για τον Κόκκινο Πλανήτη.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Curiosity βρίσκεται στον κρατήρα Γκέιλ και περιπλανιέται μόνο του, μιας και είναι το μοναδικό rover στον πλανήτη. Το Opportunity, που έζησε για 15 χρόνια στον Άρη, χάθηκε μετά από μια τεράστια θύελλα, ενώ το InSight που βρίσκεται στον γειτονικό πλανήτη είναι ρομπoτικός προσεδαφιστής, και όχι rover.

Το Curiosity έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού είχε προγραμματιστεί για μια διετής αποστολή και τελικά πήρε αναβολή επ’ αόριστον. Βασίζεται σε γεννήτρια πυρηνικής ενέργειας η οποία θα μπορεί να το τροφοδοτεί με ρεύμα για περίπου μία δεκαετία ακόμα, έχει ταξιδέψει 21 χιλιόμετρα στον κρατήρα και έχει ανέβει 368 μέτρα στους πρόποδες του βουνού Sharp. Όλον αυτόν τον καιρό, τα ρομποτικά του “μάτια” έχουν δει πράγματα που δεν έχει δει ποτέ κανένας άνθρωπος και έχει ελέγξει την γη και τον αέρα του Άρη για να στείλει δεδομένα πίσω στη Γη.

Γιορτάζουμε την έβδομη Ημέρα Προσγείωσης του Curiosity με εφτά εντυπωσιακά στοιχεία.

Υγρό νερό στον Άρη

Curiosity rover

Μπορεί σήμερα να έχουμε εξοικειωθεί με την ιδέα για υγρό νερό στον Άρη, αλλά το 2013 ήταν τεράστια νέα. Στην αρχή το Curiosity ανακάλυψε μερικά αποξηραμένα ρυάκια και αργότερα ήρθε η διαπίστωση ότι ολόκληρος ο κρατήρας Γκέιλ ήταν μια τεράστια λίμνη.

Τώρα, βασιζόμενοι σε στοιχεία που έλαβαν από άλλα όργανα του rover, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει υγρό νερό στον Άρη ακόμα και σήμερα. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα είναι πολύ σημαντικά νέα για όσους θέλουν να δημιουργήσουν αποικίες στον Κόκκινο Πλανήτη.

Πληθώρα υλικών για ζωή

Το rover Curiosity στον Άρη

Μία από τις πρώτες ανακαλύψεις του Curiosity ήταν ότι ο Άρης θα μπορούσε να διατηρήσει ζωή (έστω και αν ήταν μικρόβια). Σε δείγματα που πήραν από το έδαφος, οι επιστήμονες εντόπισαν θείο, άζωτο, υδρογόνο, οξυγόνο, φώσφορο και άνθρακα. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χημικά συστατικά για την κατασκευή του DNA.

Σε συνδυασμό με το υγρό περιβάλλον που είχε κάποτε ο Άρης, φαίνεται να ήταν αρκετά κατοικήσιμος, με βάση αυτά που γνωρίζουμε για τη ζωή στη Γη.


Βόριο στον Άρη

1280px PIA16768 MarsCuriosityRover AeolisMons 20120920
Το βουνό Sharp.

Το Curiosity εντόπισε -για πρώτη φορά- βόριο, ένα στοιχείο που υποστηρίζει τις θεωρίες ότι στο μακρινό παρελθόν, ο πλανήτης Άρης ήταν κατοικήσιμος, και διέθετε ένα κλίμα παρόμοιο με αυτό της Γης. Το βόριο εντοπίστηκε λίγα χρόνια μετά την προσγείωση του Curiosity, όταν αυτό “επισκέφτηκε” το βουνό Sharp.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προήλθε είτε από την εξάτμιση μιας λίμνης είτε έχει σχέση με την χημεία της απόθεσης του πηλού. Η τελευταία ιδέα είναι σύμφωνη με την απόθεση του αιματίτη που βρέθηκε στην περιοχή.

Άλλη μία ένδειξη για ζωή στον Άρη;

First two full resolution images from the Curosity rover
Οι πρώτες δύο φωτογραφίες που έβγαλε σε υψηλή ανάλυση

Κατά περιόδους, το Curiosity εντοπίζει μεταβαλλόμενα επίπεδα μεθανίου στον Άρη. Δεν είναι πολλά – όχι τόσο όσο στη Γη – αλλά αρκετά για να προκαλέσουν ενδιαφέρον.

Εδώ στον πλανήτη μας, το μεθάνιο παράγεται κυρίως από βιολογικές διεργασίες, οπότε θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη ότι υπάρχουν μικροοργανισμοί που ζουν κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Σε άλλα μέρη του Ηλιακού Συστήματος, όμως, το μεθάνιο παράγεται από γεωλογικές διαδικασίες, οπότε δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα.

Οι πλανητικοί επιστήμονες και οι αστροβιολόγοι προσπαθούν να καταλάβουν από που προέρχεται.

Οργανικές ενώσεις

PIA16106 Curiosity speaks and orbiters listen
Το δίκτυο επικοινωνίας του Curiosity

Μόλις πέρυσι, το rover μας έδωσε πραγματικές ενδείξεις αρκετών οργανικών ενώσεων στον Άρη. Στα δείγματα που έλαβε, το rover ταυτοποίησε το θειοφαίνιο, τα 2- και 3-μεθυλοθειοφαίνια, τη μεθανοθειόλη και το διμεθυλοσουλφίδιο, δείχνοντας ότι η οργανική χημεία στην Αρειανή λασπώδη μάζα είναι παρόμοια με τη λάσπη στη Γη.

“Με αυτά τα νέα ευρήματα, ο Άρης μας λέει να συνεχίσουμε να αναζητούμε ενδείξεις ζωής”, δήλωσε ο Thomas Zurbuchen της NASA.

Αντίθετος ουρανός

Ηλιοβασίλεμα στον Άρη
Γνωρίζαμε ότι ο Αρειανός ουρανός είναι πολύ διαφορετικός από τον Γήινο, αλλά το Curiosity μας επέτρεψε να δούμε πως ακριβώς είναι.

Σε αντίθεση με τον ουρανό της Γης, όπου την μέρα είναι μπλε και το ηλιοβασίλεμα γίνεται πορτοκαλί-κόκκινος, στον Άρη την μέρα είναι κόκκινος και τα ηλιοβασιλέματα μπλε.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την διάρκεια ενός Γήινου ηλιοβασιλέματος, τα μήκη κύματος του φωτός στο μπλε άκρο του φάσματος είναι διασκορπισμένα από μόρια αερίου της ατμόσφαιρας. Ο Άρης δεν έχει πολλά τέτοια. Αντιθέτως, έχει πολλή σκόνη που διασκορπίζεται στα κόκκινα μήκη κύματος, με αποτέλεσμα ο ουρανός να γίνεται μπλε όταν ο ήλιος δύσει.

Εντελώς διαφορετική έκλειψη ηλίου

Ο Άρης έχει δύο φεγγάρια, τον Ντέιμο και τον Φόβο. Ο Ντέιμος περιστρέφεται γύρω από τον Άρη κάθε 30.3 ώρες, ενώ ο Φόβος χρειάζεται μόλις 7.65 ώρες. Φέτος το Curiosity κατάφερε να καταγράψει μία Αρειανή έκλειψη ηλίου.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε τον Ντέιμο να περνάει μπροστά από τον Ήλιο.

Έκλειψη Ηλίου με τον Ντείμο στον Άρη

Οι ηλιακές εκλείψεις είναι πολύ διαφορετικές στον Άρη επειδή τα φεγγάρια του δεν μπορούν να μπλοκάρουν το φως του Ήλιου. Αντιθέτως, στη Γη το φεγγάρι έχει το σωστό μέγεθος και τις σωστές αποστάσεις για να μπορεί να κρύβει εντελώς το φως.

Σε ευχαριστούμε, Curiosity! Ελπίζουμε να συνεχίσεις να μας εκπλήσσεις με τα μυστικά του Ηλιακού μας Συστήματος.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: Science Alert

Διαφήμιση