Αρχική Ειδήσεις Κεφαλλονιά: Περιμένοντας τα φιδάκια της Παναγίας

Κεφαλλονιά: Περιμένοντας τα φιδάκια της Παναγίας

0
fidakia 2
Διαφήμιση

Ανήμερα της γιορτής του Σωτήρος στην Κεφαλλονιά, οι πιστοί περιμένουν με ανυπομονησία να εμφανιστούν τα φιδάκια της Παναγίας.

Πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός που ξεκινά από την 6η Αυγούστου και διαρκεί μέχρι και την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου, προσελκύοντας χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν για να δουν, να αγγίξουν και να προσκυνήσουν τα φιδάκια της Παναγίας.

fidakia 1

Να σημειώσουμε πως τα φιδάκια έχουν δέρμα βελούδινο και στο κεφάλι και τη γλώσσα τους, σχηματίζεται από ένα μικρό σταυρουδάκι.

Το χωριό Μαρκόπουλο και Αργίνια είναι τα σημεία της Κεφαλλονιάς που τα μικρά γκρίζα φιδάκια, με το μήκος τους να μην ξεπερνά το ένα μέτρο, εμφανίζονται. Οι πιστοί που τα εντοπίζουν τα μαζεύουν με τα χέρια τους και τα πηγαίνουν στο ιερό εκεί που βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας.

Σύμφωνα με την Εκκλησία, τα μικρά φιδάκια εμφανίστηκαν πριν από 470 χρόνια περίπου όταν πειρατές αποβιβάστηκαν στο νησί και προήλαυναν για να λεηλατήσουν. Στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκονταν καλόγριες που προσευχήθηκαν για να προστατευτούν από την επιδρομή των πειρατών.

Ο θρύλος λέει ότι η Παναγία για να τις προστατέψει τις μεταμόρφωσε σε φιδάκια και για το λόγο αυτό εμφανίζονται κάθε Αύγουστο από τις 6 Αυγούστου και μένουν στην Εκκλησία μέχρι και τις 15 Αυγούστου. Σύμφωνα με άλλο θρύλο, η Παναγία έζωσε με φίδια τη Μονή, αποτρέποντας τους πειρατές να εισέλθουν.

panagia 1

Για τους Κεφαλλονίτες είναι κακός οιωνός να μην εμφανιστούν τα φιδάκια κάθε χρόνο αφού αυτό θα σημαίνει κάποια μεγάλη καταστροφή για το νησί, όπως συνέβη το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάσθηκε από φονικούς σεισμούς.

Διαφήμιση