Αρχική Περιβάλλον ΕΚΠΑΑ: 8.500 θάνατοι ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

ΕΚΠΑΑ: 8.500 θάνατοι ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

0
Ρύπανση
Διαφήμιση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, που σχετίζονται άρρηκτα με τα θέματα της δημόσιας υγείας, κρούει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Στη νέα έκδοση “Περιβάλλον και Υγεία” η οποία αναδεικνύει με τρόπο σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένο αφενός τη σύνδεση της κατάστασης του περιβάλλοντος με την υγεία των πολιτών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τουλάχιστον 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο στη χώρα μας εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης – και ειδικότερα των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων – στα συνιστώμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επίπεδα.

“Σε μια περίοδο όπου το περιβάλλον αντιμετωπίζεται περισσότερο ως μέσο πλουτισμού παρά ως αυτόνομο στοιχείο πλούτου και ευημερίας και ενώ η υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο των μέτρων πολιτικής και των κοινωνικών συζητήσεων, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ευημερία και η υγεία μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το περιβάλλον” τονίζει και η Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΠΑΑ, Ζωή Βροντίση, προλογίζοντας την έκθεση.

Ανάλυση ανά γεωγραφική περιοχή

ΕΚΠΑΑ: 8.500 θάνατοι ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η έρευνα προχωρά σε στοχευμένη ανάλυση ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας, προσφέροντας πολύτιμα ερευνητικά δεδομένα τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, 6.487 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση ΡΜ2.5 ετησίως στα αστικά και ημιαστικά κέντρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγραφής να αφορούν στους πληθυσμούς της Αθήνας (58%) και της Θεσσαλονίκης (13%), και 2.115 θάνατοι στις αγροτικές περιοχές, όπου η συγκέντρωση πληθυσμού είναι μεν μικρότερη σε σχέση με τα αστικά κέντρα, όμως η μέση ηλικία τους είναι μεγαλύτερη, δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του ΝΟ2 αντιστοιχούν σε 160 θανάτους.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής

Πορεία για το κλίμα στην Αθήνα

Ως προς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των πολιτών, τα αποτελέσματα της έρευνας προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα μας, συνεπώς ο χρόνος έκθεσης του ελληνικού πληθυσμού σε συνθήκες θερμικής δυσφορίας αναμένεται να αυξηθεί επίσης. Σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς προβλέψεις ο αριθμός ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση για τον πληθυσμό της Αθήνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στο εγγύς μέλλον (2021-2050), με περαιτέρω αύξηση μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990.

150% περισσότερες ώρες θερμικής δυσφορίας

καιρός, ήλιος, καύσωνας

Αστικές περιοχές: Το δυσμενέστερο κλιματικό σενάριο προβλέπει ότι ο αριθμός των ωρών με μεγάλη δυσφορία στην περιοχή της Αθήνας πρόκειται να αυξηθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 150% στο απώτερο μέλλον (2071-2100), σε σχέση με την τελευταία 30ετία του 20ου αιώνα (1971-2000). Αντίστοιχα, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Καβάλα τη Λαμία, η αναμενόμενη αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 13 ημερών, ενώ στην πόλη της Καλαμάτας αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση κατά 16 επιπλέον ημέρες.

Νησιά: Τα επίπεδα θερμικής δυσφορίας αναμένεται να αυξηθούν στις περισσότερες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Επίσης, θα πληγούν οι περισσότερες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Χαλκιδική και η Πιερία. Η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού ημερών με μεγάλη θερμική δυσφορία αναμένεται στη Ρόδο και στο Ηράκλειο Κρήτης και η μικρότερη αύξηση στα νησιά των Κυκλάδων, λόγω τοπικών κλιματικών συνθηκών.

Πελοπόννησος: Αναμένεται αύξηση του αριθμού ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, με την αύξηση να είναι μεγαλύτερη στην ενδοχώρα σε σχέση με τις παράκτιες περιοχές, λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Περαιτέρω αύξηση του αριθμού ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση αναμένεται μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, οπότε θα επηρεαστούν και οι παράκτιες περιοχές της δυτικής και ανατολικής Πελοποννήσου.

Ασθένειες και κουνούπια

ΕΚΠΑΑ: 8.500 θάνατοι ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι μεταβολές στις κλιματικές παραμέτρους αναμένεται επίσης να επηρεάσουν και τη μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο μέσω οργανισμών διαβιβαστών, ιδίως κουνουπιών. Εκτός από τα ενδημικά είδη κουνουπιών η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει επιμήκυνση της περιόδου δράσης διαφόρων ειδών κουνουπιών-εισβολέων, όπως το ασιατικό κουνούπι «Τίγρης», που ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ εκτιμάται ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα έχουμε επανεμφάνιση του Δάγγειου πυρετού.

Τα προτεινόμενα μέτρα

Αιολική ενέργεια

  • Εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα και τη διασφάλιση συμβατότητας του ΕΣΕΚ με το Εθνικό Σχέδιο Μεταφορών.
  • Θέσπιση νόμου για την κλιματική αλλαγή με προσαρμογή και μείωση εκπομπών.
  • Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών.
  • Ανακαίνιση του κτηριακού αποθέματος.
  • Βελτίωση των κανονισμών δόμησης.
  • Υποστήριξη των λιγνιτικών περιοχών με αναπτυξιακές δράσεις.
  • Ανάπτυξη του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.
  • Προώθηση μονάδων βιοαερίου για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των αγροτοκτηνοτροφικών αποβλήτων.
  • Καθορισμό τομεακών πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (π.χ. γεωργία τουρισμός) για τις οποίες απαιτούνται εθνικά μέτρα.
Διαφήμιση