Αρχική Πολιτισμός Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης: “Εργαλειοποιείται η Αγία Σοφία”

Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης: “Εργαλειοποιείται η Αγία Σοφία”

0
Αγία Σοφία, εσωτερικό.
Αγία Σοφία, εσωτερικό.
Διαφήμιση

Μεταξύ των συζητήσεων του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και αυτή του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου με το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο Ιμάμογλου εξέφρασε τη λύπη του καθώς το ζήτημα της Αγίας Σοφίας “εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής“, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς και  διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή”. Απευθυνόμενος στο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για το αν συμφωνεί να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί, ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως λυπάται γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τη θρησκεία, είπε ο κ. Ιμάμογλου, για να προσθέσει ότι και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις. Ανέφερε δε, με νόημα, πως κάποιες φορές, σε κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες προκλήσεις.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι και οι δύο πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία, τα οποία και πρέπει να προστατεύουμε.

Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη

“Επιθυμώ να συνεργαστώ με τον Δήμαρχο για να βελτιώσουμε και να χτίσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι η Αγία Σοφία μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο σημείο εκκίνησης. Η Αγία Σοφία δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την ακρίβεια είναι ένα σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, ένα σύμβολο θρησκευτικής ελευθερίας, ένα σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ πολιτισμών. Και είναι σημαντικό για όλους μας να έχουμε τη μεγάλη τιμή να διαθέτουμε μεγάλα πολιτιστικά μνημεία στις πόλεις μας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατέψουμε αυτήν την κοινή κληρονομιά, και να διασφαλίσουμε ότι θα την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είμαι χαρούμενος που ακούω τον συνάδελφο μου, τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να είναι θετικός στην συνεργασία.” ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Επιπλέον, οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα, ενώ μίλησαν και για τη διπλωματία των πόλεων, που πολλές φορές έχει τη δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαφήμιση