Αρχική Πολιτισμός Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο κινέζικο έργο τέχνης!

Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο κινέζικο έργο τέχνης!

0
KINEZIKO ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟ
Τρισδιάστατη απεικόνιση του αγαλματιδίου από διάφορες οπτικές γωνίες, όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό journals.plos.org
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Ένα ντελικάτο γλυπτό που απεικονίζει ένα πουλί χρονολογείται έως και 13.000 χρόνια πίσω στην παλαιόλιθική περίοδο και αποτελεί το παλαιότερο γνωστό κινεζικό έργο τέχνης. Το γλυπτό έχει μήκος μόλις 2 εκατοστών και βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Lingjing στη Henan, 120 χιλιόμετρα νότια από τον Κίτρινο Ποταμό.

Το γλυπτό χρονολογείται μεταξύ του 13.000πΧ και του 13.800πΧ και η εύρεσή του έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αναγάγει τη παλαιότερη γνωστή ημερομηνία ασιατικής γλυπτικής ζώων κατά 8 χιλιετίες νωρίτερα απ’ότι θεωρούνταν ως τώρα.

Το σημείο εκσκαφής ανακαλύφθηκε το 1965 και πραγματοποιήθηκαν ετήσιες εκσκαφές από το 2005 έως και το 2018. Το γλυπτό έχει τη μορφή ενός πουλιού που στέκεται σε βάση, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές υποδεικνύει ότι εντάσσεται σε μια εντελώς διαφορετική καλλιτεχνική παράδοση, μη συνδεόμενη με άλλα πρώιμα στυλ που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη ή τη Σιβηρία.

“Εάν το κοιτάξεις στο μικροσκόπιο θα δεις ότι στ’αλήθεια φτιάχτηκε από ένα καλλιτέχνη” δήλωσε ο Francesco d’Errico, ο Διευθυντής Ερευνών του γαλλικού Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα, που βρίσκεται στο University of Bordeaux. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, όχι μόνο από την εξονυχιστική λεπτομέρεια στη χαρακτική, αλλά και από τη μορφή που επέλεξε ο δημιουργός του, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Είναι πολύ μικρό, αλλά πολύ εκλεπτισμένο”, προσθέτει.

Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο κινέζικο έργο τέχνης!

Παρομοίως, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει σκίαση στο κόκκαλο πάνω στο οποίο χαράχτηκε, αν και ακόμη μη πλήρως κατανοητή, απαιτούσε τεράστια δεξιοτεχνία.

Να σημειωθεί ότι αν και υφίστανται ανακαλύψεις χαραγμένων φιγούρων έως και 40.000 ετών – φιγούρες ζώων και ανθρώπων χαραγμένες σε χαυλιόδοντες από μαμούθ και ανακαλύφθηκαν στο μέρος που σήμερα ονομάζεται Γερμανια – έως τώρα όμως, η αρχαιότερη παρόμοια φιγούρα στην περιοχή της Ασίας χρονολογούνταν μόλις στο 3.000πΧ.

Η χρήση του

Με τόσο μικρό μέγεθος, κανείς δεν έχει αποφανθεί και δύσκολα θα μπορούσε. Ωστόσο, εικάζεται ότι δε προοριζόταν για έκθεση για παράδειγμα. Αλλά μάλλον, για να μπορεί να μπαίνει στη τσέπη και ο κάτοχος να το φέρει μαζί του.

“ίσως κάποιος σαμάνος, να χρησιμοποιούσε αυτά τα αντικείμενα -ρίχνοντάς τα- για να προβλέψει το μέλλον. Ίσως υπήρχαν κι άλλα τέτοια μικρά ζωάκια, διαμορφωμένα από τον ίδιο άνθρωπο, ή κόκαλα και άλλα αντικείμενα, για να μεταφέρονται εύκολα.” λέει ο d’Errico.

Πληροφορίες και φωτό από τη πρωτότυπη δημοσίευση της έρευνας στο journals.plos.org και το theguardian.com

Διαφήμιση