Αρχική Επιλεγμένα Δείκτης Καινοτομίας 2020: Βελτιωμένη η απόδοση της Ελλάδας

Δείκτης Καινοτομίας 2020: Βελτιωμένη η απόδοση της Ελλάδας

0
τεχνολογια (10)
Διαφήμιση

Άλμα καινοτομίας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2020 (European Innovation Scoreboard) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα θεωρείται ως μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν βελτιώσει περισσότερο τη θέση τους μεταξύ 2012-2019, καταλαμβάνοντας την 20ή θέση στην κατάταξη, με τον Δείκτη των επιδόσεων Καινοτομίας της να βρίσκεται το 2019 στο 77% του μέσου όρου της ΕΕ, έναντι 63% το 2012.

Η καινοτομική απόδοση αυξήθηκε σε 24 χώρες της ΕΕ μεταξύ 2012-2019 και η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές με τη μεγαλύτερη βελτίωση, μαζί με τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Λετονία και την Πορτογαλία. Αν ως έτος βάσης για το μέσο ευρωπαϊκό όρο χρησιμοποιηθεί το 2012 (και όχι το 2019), τότε η Ελλάδα πέρυσι έφθασε στο 83% της μέσης καινοτομίας της ΕΕ, καταγράφοντας μέσα στην περίοδο 2012-2019 άνοδο άνω των 20 μονάδων.

Καλύτερη από τις ΗΠΑ και την Κίνα

Δείκτης Καινοτομίας 2020: Βελτιωμένη η απόδοση της Ελλάδας

Οι επιδόσεις της Ευρώπης στην καινοτομία συνεχίζουν να βελτιώνονται (βελτίωση της ΕΕ κατά 8,9% μεταξύ 2012-2019), ξεπερνώντας πέρυσι τόσο για δεύτερη χρονιά τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Κίνα, αλλά έπονται σε καινοτομία της Ν.Κορέας και της Ιαπωνίας.

Πρώτη η Σουηδία

ΕΣΠΑ για την καινοτομία σε νέες επιχειρήσεις

Στην κορυφή του Πίνακα Καινοτομίας 2020 βρέθηκε ξανά η Σουηδία, ακολουθούμενη κατά σειρά από τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία, κάτι που δείχνει ότι ο σκανδιναβικός Βορράς έχει σταθερά ηγετική θέση στις καινοτομίες. Προηγούνται οι «Ηγέτες Καινοτομίας» (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) που καινοτομούν πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και ακολουθεί η δεύτερη ομάδα χωρών «(Ισχυροί καινοτόμοι») που βρίσκονται λίγο πάνω από το μέσο όρο (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Οι “μέτριοι” καινοτόμοι

Δείκτης Καινοτομίας 2020: Βελτιωμένη η απόδοση της Ελλάδας

Η Ελλάδα ανήκει στην τρίτη κατηγορία χωρών («Μέτριοι καινοτόμοι») μαζί με την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, που εξακολουθούν να έχουν καινοτομικές επιδόσεις χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ. Τέλος, η τέταρτη κατηγορία χαμηλής καινοτομίας (κάτω του 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) περιλαμβάνει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Συνεχίζεται πάντως η καινοτομική σύγκλιση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, που μειώνουν τις μεταξύ τους αποστάσεις.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει τον Πίνακα, εμφανίζει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις -άνω του μέσου όρου της ΕΕ- στην ύπαρξη καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (σε θέματα μάρκετινγκ, οργάνωσης, πωλήσεων κ.α.), που είναι επίσης ικανές να αναπτύσσουν συνεργασίες. Από την άλλη, κατ’ εξοχήν αδύνατα σημεία εμφανίζει στη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού στην καινοτομία και στο θετικό αντίκτυπο της καινοτομίας στην απασχόληση. Επίσης εμφανίζεται να υστερεί στις εξαγωγές προϊόντων μέσης και υψηλής τεχνολογίας, καθώς και σε επενδύσεις υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου (Venture Capital).

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here