Αρχική Ενέργεια Χατζηδάκης από την Κρήτη: Αστειότητες οι ισχυρισμοί των Τούρκων στο Αιγαίο

Χατζηδάκης από την Κρήτη: Αστειότητες οι ισχυρισμοί των Τούρκων στο Αιγαίο

Τι δήλωσε για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ
0
Κρήτη
Διαφήμιση

“Αυτή μου η επίσκεψη στην Κρήτη έχει πράσινο χρώμα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την άφιξή του στο Ηράκλειο αναφερόμενος αφενός στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης και αφετέρου στα μέτρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της νήσου Χρυσής που «θα έχουν θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί”. Επισήμανε δε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δη η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι μονόδρομος.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και για τις έρευνες της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης τονίζοντας ότι “όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά για το Αιγαίο είναι αστειότητες. Αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα προφανώς θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της. Αυτά δεν είναι θεωρίες. Η κυβέρνηση αυτή το έχει δείξει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον δύο φορές. Μία φορά με την υπογραφή του αγωγού East Med. O Ερντογάν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου. Στις 2 Ιανουαρίου η συμφωνία αυτή υπεγράφη και ήμουν ένας από τους τρεις υπογράφοντες υπουργούς. Ίδια δείγματα γραφής, αποφασιστικότητας, έχουμε δείξει και στην περίπτωση του Έβρου με την καθοδηγούμενη από την Τουρκία, ουσιαστικά, εισβολή μεταναστών. Απάντησε η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε η Ελλάδα με αποφασιστικό τρόπο και νομίζω ότι κανένας αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει“.

Για τη Χρυσή

xrysi nisos 4

“Οι αποφάσεις που θα πάρουμε για την Χρυσή, για το Γαϊδουρονήσι, μια περιοχή Natura, επιδιώκουν να βάλουν μία τάξη σε αυτό το μικρό νησί, να το προστατέψουν από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες” επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: “Υπήρχε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2012, εδώ και 8 χρόνια. Υπήρχε μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης από το 2015, εδώ και 5 χρόνια. Παρά ταύτα, τίποτα δεν έχει γίνει. Τώρα με την καινούργια κυβέρνηση και με τον καινούριο νόμο, θα γίνει. Και θα γίνει, διότι για το περιβάλλον μιλάμε με έργα. Δεν μιλάμε με συνθήματα, όπως μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλάνε άλλοι. Εμείς στο Γαϊδουρονήσι θα βάλουμε μια τάξη. Εννοούμε να προστατεύσουμε τη φύση, εννοούμε να τελειώσει το απαράδεκτο καθεστώς, το οποίο υπάρχει εδώ και χρόνια πάνω στο νησί. Και αυτή είναι η πολιτική μας για όλη την Ελλάδα. Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική για το περιβάλλον που είναι η πολιτική για την απολιγνιτοποίηση, η πολιτική για τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις των νησιών, η πολιτική για την ενεργειακή εξοικονόμηση, η πολιτική που θα προχωρήσει με ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, η πολιτική για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, πολιτική πράσινη, πολιτική περιβαλλοντική”.

Για τη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης

διασυνδεση κρητης αττικης

Στη συνέχεια μίλησε για την υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης υπογραμμίζοντας ότι “πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα υπάρχει ταυτοχρόνως και μία αναπτυξιακή διάσταση, διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί. Το θυμάμαι το ζήτημα αυτό από τότε που ήμουν μαθητής. Η Κρήτη περνάει σε μία καινούρια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης”.

Για τη διαχείριση των περιοχών Natura

Natura

Σχετικά με το νέο μοντέλο διαχείρισης των περιοχών Natura, σημείωσε πως αυτό φέρνει “μόνο θετικές αλλαγές, διότι μέχρι τώρα υπήρχε μια τύποις προστασία αυτών των περιοχών. Για όλες αυτές τις περιοχές που καλύπτουν πάνω από το 30% της χώρας υπήρχαν μόνο 8 εκατ. ετησίως. Αστείο ποσό. Τώρα θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός, ουσιαστική προστασία και ουσιαστική χρηματοδότηση για αυτές τις περιοχές. Άλλωστε, η επίσκεψή μου στο Γαϊδουρονήσι το μαρτυρεί”.

Για τις ανεμογεννήτριες

ΑΠΕ

Επίσης, αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ορεινές περιοχές του νησιού, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως “η Ελλάδα προχωρεί προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας και γι’ αυτό το λόγο το πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση, που περιλαμβάνει και το κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτης και ξεκίνησε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης, προχωρεί με μεγάλες ταχύτητες. Η εναλλακτική είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το άλλο που θα μπορούσε να βρεθεί είναι να ξαναγυρίσουμε στα κεριά. Νομίζω ότι δεν το θέλει κανένας. Ας είμαστε ρεαλιστές. Θα στηριχτούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μόνο που, βεβαίως, αυτό θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο που -δεν εγκρίθηκε από εμάς, έχει εγκριθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις- ισχύει και είναι νόμος του κράτους. Το σχέδιο αυτό βεβαίως αναθεωρείται, πάλι είναι υπό αναθεώρηση, αλλά εν τω μεταξύ εφαρμόζεται. Επομένως αυτό εφαρμόζουμε και σίγουρα αυτό το οποίο γίνεται αυτή την ώρα στην Κρήτη είναι προς την θετική κατεύθυνση. Διότι σύμφωνα με μετρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο με το κλείσιμο των τριών εργοστασίων της ΔΕΗ στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Λασίθι περιορίζονται κατά 50% και πλέον. Επομένως, την ώρα που γίνονται όλα αυτά τα βήματα μπροστά, πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω αυτές τις αντιδράσεις. Διότι γενικά η πολιτική της κυβέρνησης είναι συντονισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική προς την κατεύθυνση μιας πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here